Ministrul spaniol al Industriei demisionează din cauza dezvăluirilor din Panama Papers

Ministrul spaniol al Industriei demisionează din cauza dezvăluirilor din Panama Papers

Ministrul spaniol al Industriei, Jose Manuel Soria, a demisionat vineri, după ce explicațiile sale contradictorii au inflamat scandalul legat de o companie offshore inclusă în dezvăluirile "Panama Papers", transmite Bloomberg.

"Panama Papers" reprezintă cea mai mare scurgere de informații financiare, care dezvăluie cum politicieni de top, staruri sportive și criminali și-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore. Așa-numitele "Panama Papers" prezintă activitățile unui număr de 214.000 de entități offshore, conform presei din 78 de țări implicată în evaluarea datelor. Scurgerile de informații vin de la Mossack Fonseca, una din cele mai mari și mai discrete firme de avocatură offshore din lume.

Jose Manuel Soria a ajuns în atenția presei săptămâna aceasta, după implicarea sa în U.K. Lines, o firmă offshore înființată de Mossack Fonseca. Inițial, oficialul a dezmințit orice implicare în firmă, argumentând că numele său a apărut pe listă din greșeală, apoi a revenit, deoarece noile dezvăluiri au arătat că este implicat într-o companie cu nume similar înregistrată în Marea Britanie (UK). Cererile de demisie s-au intensificat după ce ziarul El Mundo a prezentat un document al firmei britanice având semnătura lui Soria.

Toată activitatea politică trebuie să fie exemplară, inclusiv când trebuie furnizate explicații. Când nu se procedează așa, trebuie să-ți asumi răspunderea în mod corespunzător, se arată în declarația ministrului spaniol al Industriei.

Soria este al doilea ministru care demisionează din Guvernul lui Mariano Rajoy din cauza acuzațiilor legate de activitățile financiare neadecvate. Ministrul Sănătății, Ana Mato, a demisionat în 2014.

Datele din Panama Papers se referă la cel puțin 12 foști și actuali șefi de stat și 128 de personalități publice implicate în tranzacții financiare ilicite. Printre cei implicați se află președintele rus, Vladimir Putin, fostul președinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi și președintele sirian Bashar al-Assad.

Documentele au fost obținute de Sueddeutsche Zeitung. Publicația germană a precizat că un angajat al firmei de avocatură a transmis datele, punându-și viața în pericol. Angajatul nu a fost identificat în raport. Așa-numitele "Panama Papers" prezintă activitățile unui număr de 214.000 de entități offshore, conform presei din 78 de țări implicată în evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a împărtășit informațiile Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC și publicației britanice Guardian.

Guvernul panamez a dat publicității o declarație în care susține că a urmat o politică de "toleranță zero" în toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparență.

Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor '70 până în primăvara acestui an.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Citiți mai mult:


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante