Ministrul Sportului și-a premiat tatăl cu 112.000 de euro. Cum explică gestul

Ministrul Sportului și-a premiat tatăl cu 112.000 de euro. Cum explică gestul

Ministrul Sportului, Carol Eduard Novak, și-a premiat tatăl cu suma de 112.000 de euro, în cadrul premierii pentru sportivii și antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, desfășurate în perioada 24 august – 6 septembrie 2021.

Carol Eduard Novak, ministrul Sportului

Sindicatul Național Sport și Tineret a intrat în posesia documentelor care arată modul în care au fost acordate premierile pentru sportivii și antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, după ce au apărut mai multe sesizări cu privire la restanțele premierilor pentru sportivii care au obținut rezultate deosebite în anii 2021 și 2022. De asemenea, datoriile acumulate la utilități de cluburile și direcțiile din țară, anularea Galelor Sportive Județene și bugetele insuficiente acordate pentru activitatea sportivă, în condițiile în care Ministerul Sportului a anunțat public atât în decembrie 2021 cât și în decembrie 2022 că a obținut de la Guvern bugete majorate, record față de anii precedenți, au determinat Sindicatul să verifice documentele referitoare la alocările bugetare la toate capitolele și să solicite fundamentarea și modul de acordare a sumelor respective.

De ce este acuzat ministrul

În urma acestor verificări a eșit în evidență procedura prin care Ministerul Sportului, condus de ministrul Novak Carol Eduard, a făcut premierea rezultatelor obținute la Jocurile Paralimpice organizate la Tokyo – Japonia, în 2021, sub autoritatea Comitetului Internațional Paralimpic (IPC), la care România este afiliată prin Comitetul Național Paralimpic (CNP).

Deși în luna august 2021 Novak Karoly nu făcea parte din lotul național de ciclism pentru jocurile paralimpice, în mod surprinzător, două luni mai târziu, pe statul de premiere și pe nota de fundamentare prin care au fost acordate premiile acesta apare ca antrenor principal – ciclism, iar Valoppi Cristiano apare ca antrenor secund”, scrie în document.

Este, așadar, mai mult decât evident faptul că ministrul sportului Novak Carol-Eduard s-a folosit de funcția deținută, pentru a-l adăuga pe statul de premiere al Ministerului Sportului pe tatăl său, numitul Novak Karoly, ca antrenor principal, pentru a se asigura că acesta va primi un premiu în suma maximă ce s-a acordat de 554.344 lei (112.000 euro), împotriva deciziei Biroului Federal al Comitetului Național Paralimpic, care nu l-a nominalizat pe Novak Karoly nici măcar pe funcția de antrenor secund”, scrie SNST.

Explicațiile ministrului Carol Novak

Având în vedere informațiile false lansate de Sindicatul Național Sport și Tineret, fac următoarea clarificare. La fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, la care am participat și am avut rezultate pentru România, a fost premiat și staff-ul, așa cum se întâmplă în orice sport. Tatăl meu este un antrenor emerit, mi-a fost mereu alături și a făcut parte din staff-ul meu”, a început el explicațiile.

El a fost premiat și în 2008, când am câștigat prima medalie și în 2012, când am luat aurul olimpic și în 2016. În ceea ce privește premierea acordată pentru Tokyo 2020, Comitetul Național Paralimpic (CNP), prin adresa 514/2021, a înaintat la Ministerul Sportului premierile în baza HG 1447/2007”, a continuat ministrul.

Lista persoanelor premiate este numită de forul de specialitate (Federația de Ciclism) și CNP, iar ea se face la fiecare ediție în parte. În fapt, discutăm despre performanțe și premieri conform prevederilor legale”, a explicat, în final, Carol Novak.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...