Ministrul Tătaru: În perioada restricţiilor, medicul a decis dacă pacientul cronic poate fi tratat sau nu

Ministrul Tătaru: În perioada restricţiilor, medicul a decis dacă pacientul cronic poate fi tratat sau nu

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în perioada restricţiilor medicul a fost cel care a decis dacă un pacient cronic poate fi sau nu tratat, însă a existat şi o reticenţă din partea pacienţilor şi o precauţie din partea medicilor.

"Noi am păstrat spitalele judeţene tocmai pentru patologie non-covid şi în general patologie de urgenţă. Începând cu starea de alertă s-au luat aceste restricţii în cazurile sau intervenţiile cronice, care au fost impuse progresiv: la început doar 50%, iar restul - dacă sunt acutizări sau decompensări ale afecţiunii cronice. În niciuna dintre aceste perioade nu s-a interzis ca un pacient care simte o decompensare să se prezinte la medic. Medicul a fost cel care a decis dacă acea patologie cronică s-a acutizat, s-a decompensat, dacă poate fi reprogramată, dacă trebuie internată şi operată sau dacă acolo unde erau cazuri oncologice trebuia intervenit. A fost acea libertate a medicului curant să decidă. Ne-am lovit în acea perioadă şi de reticenţa pacienţilor de a se prezenta la spital, mai ales în faza maximă a infecţiilor covid, precum şi de o precauţie a medicilor de a trata şi alte patologii într-un spital în care erau scenarii de o suprainfecţie covid la un pacient cu o boală cronică", a spus Tătaru, vineri seara, la Digi24, în legătură cu pacienţii non-covid care ar fi fost "lăsaţi pe dinafară pe perioada pandemiei".

Despre vehicularea în spaţiul public a informaţiei potrivit căreia li s-ar cere familiilor persoanelor decedate în urma altor afecţiuni să fie de acord cu declararea decesului din cauza Covid-19, pentru că "vin bani de la Uniunea Europeană", Tătaru a afirmat că decesul este confirmat printr-un cerificat constatator, asumat de un medic care trece la cauze toate comorbidităţile.

"Medicul nu cere niciodată avizul sau acceptul familiei să complete un certificat constatator al decesului", a precizat ministrul Sănătăţii. AGERPRES/(A - autor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”