Ministrul turc de externe vizitează Egiptul, după zece ani de tensiuni în relaţiile bilaterale

Ministrul turc de externe vizitează Egiptul, după zece ani de tensiuni în relaţiile bilaterale

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, va efectua sâmbătă o vizită în Egipt pentru a iniţia o apropiere între cele două ţări. Vizita are loc după zece ani de tensiuni, transmite AFP, citată de Agerpres.

Mevlut Cavusoglu. FOTO EPA-EFE

Anunţul a fost făcut vineri de diplomaţia egipteană.

Ministrul Cavusoglu se întâlnește omologul său egiptean Sameh Choukri, după ce, la sfârşitul lunii februarie, l-a primit pe acesta în Turcia, în urma seismului care a afectat aproape o şesime din populaţia turcă.

Vizita anunțată vineri va fi, potrivit Ministerului de Externe egiptean, o „iniţiere a revenirii la normal a relaţiilor între cele două ţări", care s-au degradat brusc odată cu venirea la putere a preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sissi în anul 2013.

După ce generalul el-Sissi - la acea vreme ministru al apărării - l-a înlăturat de la putere pe primul preşedinte democratic ales al Egiptului, Mohamed Morsi, provenit din rândul mişcării Frăţia Musulmană şi mare aliat al Turciei, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan nu a încetat să repete că nu va vorbi "niciodată" cu "unul ca" el-Sissi.

A doua zi după seismul din 6 februarie, soldat cu circa 48.500 de morţi în Turcia, cei doi şefi de stat au purtat totuşi o discuţie telefonică, după ce avuseseră în noiembrie prima strângere de mână la Cupa Mondială în Qatar, o altă ţară cu care Egiptul şi-a redresat recent relaţiile după ce o acuzase de apropiere de Frăţia Musulmană.

Tentative similare au mai avut loc. În mai 2021, o delegaţie turcă vizitase Egiptul pentru discuţii asupra "normalizării" relaţiilor bilaterale.

Pe plan comercial însă schimburile nu au încetat în această perioadă.

Din contră, au crescut de la 4,4 miliarde de dolari în anul 2007 la 11,1 miliarde de dolari în 2020. Mai mult, în 2022 Turcia a fost prima destinaţie de export pentru produsele egiptene, cu o valoare de circa 4 miliarde de dolari.

Între Egipt şi Turcia există dezacorduri politice notabile. Istanbulul a devenit „capitala" mass-media arabe critice faţă de guvernele lor, în special a presei apropiate de Frăţia Musulmană, grupare considerată „teroristă" de guvernul egiptean.

Cele două țări au, de asemenea, interese divergente în Libia, unde Turcia ajută cu drone şi instructori militari trupele libiene care luptă împotriva mareşalului Khalifa Haftar, omul forte al guvernului paralel din estul Libiei şi care este sprijinit în special de Egipt

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990