Ministrul Turismului anunță că va publica lista "neagră" a agențiilor de turism fără licență

Ministrul Turismului anunță că va publica lista "neagră" a agențiilor de turism fără licență

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a anunțat vineri, la Sibiu, că va face publică lista "neagră" a agențiilor de turism, rămase fără licență, fiind vorba de peste o mie de agenții.

"Vom face o bază de date pe care o să o dăm publicității. (...) Numai anul trecut, în 2016, s-a ridicat licența la aproape 1.200 de agenții de turism. Este o cifră destul de mare", a spus ministrul Turismului.

Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, spune că s-a ridicat licența la agențiile de turism care nu îndeplineau criteriul de asigurare.

"Trebuie să respecte toată lumea legea, mai ales că asigurarea e mică", a declarat Alin Burcea.

Întrebat ce trebuie să facă turistul român ca să își ia măsuri de siguranță când își cumpără o vacanță, președintele ANAT a sfătuit să se orienteze către operatori cu renume.

"Să facă ce au făcut în ultimii 15 ani. (...) Trebuie să se orienteze de unde cumpără. După părerea mea este vorba de reputație. (...) Desigur că nu e garanție. (...) Să aibă agenția acreditată, să fie și membru ANAT (...). Nu garantează nimeni nimic, doar dacă are licență IATA, unde ai asigurare pe jumătate de milion, să aibă un brand, să nu aibă un istoric de probleme, asta e cea mai importantă recomandare pe care pot să o fac", a spus Alin Burcea.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat vineri, la Sibiu, că își dorește ca până la 1 septembrie să apară legea privind garantarea pachetelor turistice, mai ales după ce a observat că o parte din agențiile rămase fără licență în 2016 au reapărut pe on-line.

"Avem o problemă, garantarea de servicii turistice. Suntem în acest moment în pre-infringement. (...) Trebuie să găsim niște soluții de viitor, în așa fel încât fiecare cetățean din România să fie protejat în momentul în care își va achiziționa un pachet de servicii turistice. (...) Suntem obligați ca până la finalul lui 2017 să rezolvăm această problemă. (...) Eu vreau ca cel târziu la 1 septembrie garantarea de servicii turistice să fie un subiect închis", a spus ministrul Turismului într-o conferință de presă.

Ministerul Turismului a depistat o parte dintre agențiile de turism care funcționează ilegal cu ajutorul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Ministrul Dobre vrea ca viitoarea lege să interzică unei persoane să mai dețină o agenție de turism, dacă a încălcat legea în acest domeniu.

"Problema este că, chiar dacă au fost închise, au reapărut și s-au înscris și-au făcut alte agenții sau au devenit acționari și nu au fost administratori. (...) Dacă, de exemplu, nu a respectat legea, eu cred că ar trebui să ne punem un semn de întrebare ca un om care nu respectă legea dacă este corect să mai fie în piață în acest domeniu de activitate", a menționat ministrul Turismului.

Mircea Titus Dobre se află vineri, la Sibiu, la Adunarea Generală a ANAT.

AGERPRES/(A — autor: Isabela Paulescu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărata bombă din dosarul Coldea-Dumbravă?

2 Ce arată cifrele celui mai nou sondaj pe București

3 VIDEO Imagini SF din Coreea de Sud...

4 Da, așa arată acum Radu Mazăre...

5 Foarte interesante amănunte...