Minunile puțin știute din Munții Bucegi. Care sunt cele mai neobișnuite animale care trăiesc în acest areal

Minunile puțin știute din Munții Bucegi. Care sunt cele mai neobișnuite animale care trăiesc în acest areal

Fauna întâlnită în Munții Bucegi este cea mai mediatizată din țară, însă aici putem întâlni nu doar ultra-știutul urs, ci aproximativ 3.500 de specii de animale, printre care se remarcă tritonul carpatic, buhaiul de baltă cu burtă galbenă, dar și cerbul, lupul, râsul sau cocoșul de munte.

Munții Bucegi. FOTO România Sălbatică

Fauna mamiferelor este încă bine reprezentată în pădurile de la poalele masivului , deși activitățile economice și dezvoltarea orașelor sunt principalele cauze ale dispariției multor exemplare din: căprioare, mistreți, râși, lupi, vulpi, veverițe, pârșul mare, pârșul cu coada stufoasă, pârșul de alun, șoarecele scurmător etc.

Dintre păsările care trăiesc în Bucegi enumerăm cocoșul de munte, găinușa de alun, zăganul, iar în apele reci de munte se găsesc pești ca păstrăvul, cleanul și mreana. În zona alpină se întâlnesc acvila de munte și capra neagră.

Buhaiul de baltă cu burtă roșie. FOTO natura2000-sacueni.ro

Buhaiul de baltă cu burtă roșie. FOTO natura2000-sacueni.ro

Fauna ornitologică, studiată în special de I. Cătuneanu, este reprezentată prin cocoșul de munte (Tetrao urogallus), vulturul pleșuv sur (Gyps fulvus fulvus), vulturul pleșuv brun (Aegypius monachus), acvila încălțată (Aquila heliaca heliaca), șorecarul comun (Buteo buteo), corbul (Corvus corax), mierla de piatră (Monticola saxatilis), fluturele de piatră (Trichodroma muraria), mierla gulerată alpină (Turdus torquatus alpestris), mierla de pârau (Cindus cindus aquaticus), forfecuța gălbuie (Loxia curviostra), fasa de munte (Anthus spinoletta), lăstunul mare (Apus apus apus), potrivit wikipedia.org.

Fauna herpetologică este reprezentată de șopârla de nisip (Lacerta afilis agilis), șopârla de zid (Lacerta muralis muralis), șopârla vivipară (Lacerta viviparia), viermele orb (Anguis fragilis), șarpele fin (Coronella austriaca austriaca), vipera comună europeană (Vivipera berus berus), vipera de poiană (Vipera ursinii macrops).

Despre Parcul Natural Bucegi

Parcul Natural Bucegi este, probabil, cel mai umblat parc natural din România, ce oferă zeci de trasee turistice frumoase și ușor de parcurs, include 15 vârfuri care depășesc 2000 de metri ( cel mai înalt dintre acestea fiind Vârful Omu 2505 m), monumentele naturale Sfinxul și Babele, dar și multe rezervații și monumente ale naturii, cum ar fi Abruptul Prahovean, Cascada Ialomiței, Cascada Urlătoarea, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului sau Valea Horoabei.

Munții Bucegi. FOTO România Sălbatică

Munții Bucegi. FOTO România Sălbatică

Puțini pot rezista tentației de a-l explora când văd abruptul stâncos al Bucegiului de jos, din Valea Prahovei. Înființat de abia în anul 2000, Parcul Natural Bucegi include pe lângă Masivul Bucegi și alte mici unități montane, cum ar fi Leaota. Aproximativ 35% din suprafața parcului este ocupată de cele 14 rezervații naturale care beneficiază de un grad ridicat de protecție, cea mai extinsă fiind Abruptul Prahovean”, potrivit România Sălbatică.

Cele mai cunoscute rezervații și monumente ale naturii sunt: Abruptul Prahovean, Babele și Sfinxul, Cascada Ialomiței, Cascada Urlătoarea, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului sau Valea Horoabei.

Munții Bucegi. FOTO România Sălbatică

Munții Bucegi. FOTO România Sălbatică

Șaua Strunga din Bucegi, la sfârșitul lunii iunie, este o încântare pentru ochii turiștilor, pentru că pășunile sunt pline de rododendron.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat