Mircea Cărtărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al unei universități prestigioase spaniole

Mircea Cărtărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al unei universități prestigioase spaniole

Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa este punctul culminant al acestei săptămâni, în care Mircea Cărtărescu a susținut, la Universitatea din Santander, cursul magisterial „Despre literatură și alți demoni“.

Mircea Cărtărescu, în timpul ceremoniei de decernare, la UIMP Santander. FOTO: Arhiva personală

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al prestigioasei Universități Internaționale Menéndez Pelayo (UIMP) din Santander în cadrul unei ceremonii desfășurate în Sala Regală a Palacio de la Magdalena, la care au rostit discursuri laudative despre opera cărtăresciană Carlos Andradas, rectorul UIMP și scriitoarea Fanny Rubio, profesor emerit al Universității Complutense din Madrid. „Din onirismul său ia naștere surprinzătoarea țesătură a memoriei, ancorată într-un cadru de vise la care naratorul recurge în fiecare pagină cu un ritm poetic care nu doar emoționează, ci și eliberează prezentul fragil, creând infinite posibilități interpretative, care sunt în același timp eliberări vitale, nu evadări, din situațiile complexe trăite.“ – din laudatio rostit de scriitoarea Fanny Rubio.

În luna septembrie, editura madrilenă Impedimenta va lansa ediția spaniolă a volumului „Orbitor: Aripa dreaptă“, în traducerea lui Marian Ochoa de Eribe. Cu acest acest ultim volum, trilogia „Orbitor“, considerată capodopera lui Mircea Cărtărescu, este completă și în limba spaniolă.

Tot în această toamnă, la Editura Humanitas, va apărea noul său roman, „Theodoros“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

5 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?