Mircea Dumitru DEZMINTE CATEGORIC informațiile despre COLABORAREA cu Securitatea

Mircea Dumitru DEZMINTE CATEGORIC informațiile despre COLABORAREA cu Securitatea

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat marti ca respinge orice fel de acuzatie ca ar fi colaborat cu fosta Securitate, aratand ca Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a emis o decizie in privinta sa inca din 2007, iar pentru verificarile de atunci el a depus inclusiv un "document scris olograf pentru a se face verificarea grafologica".

"Adevarul este acesta: resping orice fel de acuzatie ca as fi colaborat in orice forma cu Securitatea. Nu am fost membru al Securitatii, colaborator al Securitatii, nu am facut politie politica, nu am avut niciodata contacte cu politia politica in timpul regimului comunist. Nu am semnat niciun angajament (...) Documentele prezentate in presa nu sunt produse de mine", a afirmat Mircea Dumitru, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Educatiei.

El a explicat ca in 2007 a avut o "discutie cu membrii CNSAS", ca urmare a solicitarilor venite din partea presei de verificare a mai multor reprezentanti ai societatii civile. "Am dat si un document scris olograf pentru a se face verificarea grafologica", a precizat Dumitru, aratand ca, in urma verificarilor, CNSAS a emis o decizie "care spune foarte limpede despre mine ca nu am fost colaborator al Securitatii".

Mircea Dumitru a mai spus ca solicita in acest moment CNSAS "sa vina cu un punct de vedere public, clar, din care sa rezulte pozitia institutiei" cu privire la statutul sau.

"Ce s-a intamplat este o mistificare grosolana, nu este un fals oarecare, este o calomnie la adresa mea. Voi actiona in instanta pe cei care au facut aceste afirmatii defaimatoare la adresa mea in spatiul public", a anuntat ministrul Educatiei, sustinand totodata ca "nu este ceva intamplator" ca aceste acuzatii apar dupa ce a anuntat public ca va incepe verificarea scolilor doctorale, in special a celor care au avizat lucrari plagiate.


Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a negat si anterior in cursul zilei acuzatiile publicate pe surse de Evenimentul Zilei si Adevarul potrivit carora CNSAS ar fi gasit dosarul sau de colaborator cu Securitatea, fosta politie politica din perioada comunista.

"Articolul potrivit caruia as fi facut politie politica este complet fals si este calomnios. Am si aceasta adeverinta care a fost eliberata cu mai mult timp in urma de catre CNSAS. (...) Adeverinta se afla la dosarul meu de personal la Universitatea Bucuresti. Aceasta adeverinta era necesara si pentru candidatura mea la functia de rector", a declarat ministrul Educatiei pentru Agerpres.

Mircea Dumitru a declarat, la iesirea de la comisia de Educatie din Parlament, ca ar fi primit deja un verdict de necolaborare cu Securitatea din partea CNSAS.

Adevarul a scris ca Mircea Dumitru ar fi semnat angajamentul cu Securitatea in octombrie 1980, pe cand era student la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti. Sub numele de cod "Negulescu", Mircea Dumitru ar fi dat informatii despre studentii romani si straini.

Mircea Dumitru a primit in 2007 din partea CNSAS o decizie privind necolaborarea sa cu Securitatea ca politie politica. Decizia a fost publicata de Mircea Dumitru pe site-ul Universitatii Bucuresti cand a castigat primul mandat de rector al Universitatii.

Intr-o declaratie pentru Revista 22, Mircea Dumitru a declarat ca in 2007, la Colegiul CNSAS, i-a fost aratat un document, "un fel de cerere-adeziune, care nu era semnata de mina mea. S-a facut o expertiza grafologica pentru a se vedea daca scrisul din acel document era al meu si rezultatul ca fost ca nu era. Dupa aceea, am primit decizia de necolaborare. Nu a incercat nimeni sa ma racoleze atunci, nu m-am intilnit cu nicio persoana care sa se fi recomandat drept ofiter de Securitate".

Știrea inițială

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a semnat un angajament cu Securitatea, pe când era student la Filosofie, în anul 1980, primind numele de cod „Negulescu“.Angajamentul cu Securitatea a fost semnat la 23 octombrie 1980, pe când Mircea Dumitru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti.

Citește AICI documentul eliberat de CNSAS

UPDATE ORA 15.15/R 79832, dosarul de reţea al lui Mircea Dumitru

În anul 2007, Mircea Dumitru a fost verificat de CNSAS pe vechea lege, iar verdictul a fost că nu a făcut poliţie politică, ceea ce este cu totul altceva faţă de calitatea de informator. Deşi, conform legii, el nu a făcut poliţie politică, la dosarul lui de reţea R 79832 de la CNSAS există angajamentul de colaborare cu Securitatea, pe numele de cod „Negulescu“. Potrivit art. 2 lit b din Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/ 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin legea nr. 293/ 2008, calitatea de colaborator al Securităţii nu poate fi reţinută decât în privinţa persoanelor care au furnizat informaţii „prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice sistemului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului“.

UPDATE/Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei a declarat ca Mircea Dumitru are adeverintă de la CNASAS din 2007, din care reiese ca nu a facut politie politica si nu a fost colaborator al Securitatii: „Domnul ministru nu a avut nicio colaborare cu Securitatea. Domnia sa are din 2007 o adeverinţă de la CNSAS, prin care se adevereşte acest lucru. Mai mult, s-a făcut o analiză a situaţiei domniei sale la momentul în care a existat solicitare de verificare, dar şi la momentul la care avea nevoie de această adeverinţă de necolaborator pentru a se înscrie la candidatura pentru funcţia de prorector”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului, Mirabela Amarandei.

"Articolul potrivit caruia as fi facut politie politica este complet fals si este calomnios. Am si aceasta adeverinta care a fost eliberata cu mai mult timp in urma de catre CNSAS. (...) Adeverinta se afla la dosarul meu de personal la Universitatea Bucuresti. Aceasta adeverinta era necesara si pentru candidatura mea la functia de rector", a declarat ministrul Educatiei pentru Agerpres.

Mircea Dumitru a declarat, la iesirea de la comisia de Educatie din Parlament, ca ar fi primit deja un verdict de necolaborare cu Securitatea din partea CNSAS.

Conform unor surse CNSAS, sub numele de cod „Negulescu“, Mircea Dumitru dădea informaţiii despre studenţii români şi străini. Născut la 14 iulie 1960, Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii Bucureşti şi ocupă fotoliul de ministru al Educaţiei din iulie 2016.

Jurnaliştii cotidianului Adevărul au încercat marţi să ia legătura cu ministrul Mircea Dumitru, însă nu a răspuns pe niciun număr de telefon. Nici purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, nu a transmis un punct de vedere cu privire la acuzaţiile care i se aduc ministrului tehnocrat.

Cine este Mircea Dumitru Prof.univ.dr. Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii din Bucureşti în anii 2011-2016, preşedinte al Comisiei de filosofie din CNATDCU, iar din iulie a fost desemnat la conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din Cabinetul Cioloş.

Este membru al Academiei Române din 2014. În perioada 2011 – 2014 a fost Preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică. Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 cu o teză despre modalitate şi incompletitudine. Este, de asemenea, doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe. Este specializat în logică filosofică, filosofia limbajului şi metafizica analitică a modalităţii.

CURRICULUM VITAE

Date personale

Nume: Mircea Dumitru Data şi locul naşterii: 14 iulie 1960, Bucureşti Naţionalitate: român Stare civilă: căsătorit, doi copii Loc de muncă: Universitatea Bucureşti Profesia: profesor universitar Funcţia: Prorector, Universitatea din Bucureşti

Experienţa academică ştiinţifică

2014 – prezent: membru corespondent al Academiei Române 2011 – 2014: Preşedinte al Societăţii Europene de Filosofie Analitică 2013, iunie: profesor invitat, Universitatea din Helsinki 2012, mai: profesor invitat, curs PhD, Universitatea din Helsinki 2011, mai: profesor invitat, curs PhD, Universitatea din Helsinki 2010, mai: profesor invitat, curs PhD, Universitatea din Helsinki 2009, februarie – martie: profesor invitat, curs MA, Universitatea “Jean Moulin”, Lyon 3, Franţa 2005 – prezent : conducător de doctorat, domeniul Ştiinţe Umaniste, Filosofie 2004 - prezent : profesor universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Departamentul de Filosofie Teoretică şi Logică 1999 – 2004: conferenţiar universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică 2001, ianuarie – mai: Adjunct Assistant Professor şi Visiting Scholar, Department of Philosophy, New York University 1998 – 2001: Fellow, New Europe College, Bucureşti 1996 - 1999: lector universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică 1999, septembrie: Visiting Scholar, The Graduate School and University Center of The City University of New York 1999, martie: Visiting Scholar, Department of Philosophy and Religion, The University of Tulsa, Tulsa, Oklahoma, U. S. A. 1994 – 1998: Teaching Assistant, Department of Philosophy, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A. 1993-1994: Fulbright Junior Scholar, Department of Philosophy, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A. 1990 - 1996: asistent universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică 1990: redactor principal II, Editura “Humanitas”, Bucureşti 1988 - 1990: asistent universitar suplinitor, Institutul Politehnic Bucureşti, Catedra de Filosofie 1987 – 1988: profesor – instructor, Casa Pionierilor, Buftea, sectorul agricol Ilfov 1985 – 1987: profesor stagiar, Şcoala generală nr. 241, Lipia – Gruiu, sectorul agricol Ilfov.

Experienţă academică administrativă

2016, iulie: Ministru, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice 2016 – 2016, iulie suspendat : Preşedinte al Comisiei de Filosofie a CNATDCU; membru al CNATDCU 2015, decembrie – 2016, iulie suspendat : Rector, Universitatea din Bucureşti 2011, decembrie – 2015, decembrie : Rector, Universitatea din Bucureşti 2012 - 2016 : membru CNATDCU 2010 - 2012: Preşedinte, Panelul nr. 5, Ştiinţe umaniste şi Arte, CNATDCU 2008 - 2011: prorector, Universitatea din Bucureşti 2008: şef de catedră, Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti 2005 - 2011 : membru în Comisia de Filosofie pentru concursuri didactice a CNATDCU 2004 – 2008: decan, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti 2000 – 2004: decan, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti 1999 – 2000: prodecan, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti

Studii

1998, mai: Ph.D. Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A. Titlul dizertaţiei doctorale – On Incompleteness in Modal Logic. An Account Through Second-Order Logic, conducător ştiinţific Profesor Dr. Graeme Forbes 1998, iulie: Doctor în Filosofie, Universitatea Bucureşti. Titlul tezei de doctorat – Lois crede că … . Neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe, conducător ştiinţific Prof. Dr. Ştefan Georgescu 1994 - 1998: doctorand, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A. 1989 – 1998: doctorand, Universitatea din Bucureşti 1985, iulie: Lucrare de Diplomă, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti Titlul tezei de licenţă – Dinamica cunoaşterii ştiinţifice. O abordare metaepistemologică, conducător ştiinţific Prof. Dr. Mircea Flonta, membru corespondent al Academiei Române 1980 – 1985: student, Facultatea de Istorie-Filosofie, secţia Filosofie-Istorie, Universitatea din Bucureşti 1979, iulie: Diploma de Bacalaureat, Liceul de muzică nr. 1, Bucureşti 1972 – 1979: elev, Liceul de Muzică nr. 1, Bucureşti 1967 – 1972: elev, Liceul de Muzică şi Arte Plastice, Craiova

Granturi şi burse

2010 – 2011: manager de proiect, Grant post-doctoral, “Ştiinţe socio-politice” 2008 – 2011: Grant POS-DRU – Şcoli doctorale în România. Coordonator pentru domeniul ştiinţelor sociale şi umaniste 2007 – 2010, membru în echipa de cercetare a grantului Idei II – Raţionalitate în spaţiul public, director de grant Profesor Dr. Romulus Brâncoveanu 2006, membru în echipa de cercetare a IHPST-CNRS, Franţa – Logique et langage, Modelisation logique, director de grant Profesor Dr. Gabriel Sandu 2003-2005, director de Grant CNCSIS, “Concepte, reprezentare, conţinut mental. Teme în fundamentele filosofice ale ştiinţelor cognitive” 2004, februarie - iulie: NECLINK fellowship, New Europe College, Institute for Advanced Study, Bucureşti 2003, februarie - iulie: NECLINK fellowship, New Europe College, Institute for Advanced Study, Bucureşti 2001, ianuarie – mai: grant al Băncii Mondiale 1998 – 2001: RELINK fellowship, New Europe College, Institute for Advanced Study, Bucureşti 1994 - 1998: bursă doctorală, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S.U.A. 1993 - 1994: bursă Fulbright, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S.U.A. 1991: bursă Institutul Goethe, Düsseldorf, Germany

Premii, distincţii, medalii

Premiul “Mircea Florian” al Academiei Române, 2001, pentru lucrarea Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior, cu un cuvânt înainte de Profesor Dr. Graeme Forbes, Tulane University, New Orleans, S. U. A. şi o postfaţă de Profesor Dr. Melvin Fitting, City University of New York, Editura ‘Paideia’, Bucuresti, 2001 Ordinul Bernardo O’Higgins, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile, iulie 2005 Limbi străine cunoscute Engleză: citit – foarte bine; vorbit – foarte bine; scris – foarte bine. Franceză: citit – bine; vorbit – mediu; scris – mediu. Germană: citit – mediu.

Afilieri profesionale

Membru corespondent al Academiei Române, din 26 sept. 2014 Preşedinte al European Society for Analytic Philosophy, 2011-2014 Membru în comitetul de organizare (de program) al The 8th European Congress of Analytic Philosophy, Universitatea din Bucureşti, 28 august – 2 septembrie 2014 Membru în comitetul de organizare (de program) al The 7th European Congress of Analytic Philosophy, Universitatea din Milano, septembrie 2011 Membru în comitetul de organizare (de program) al The 22nd World Congress for Philosophy, Universitatea Naţională Seul, Seul, Coreea de Sud, 30 iulie – 5 august, 2008; moderator al secţiunii Filosofia ştiinţelor cognitive Membru în comitetul de organizare (de program) al The 6th European Congress of Analytic Philosophy, Jagellonian University, Institute of Philosophy, 21 – 26 august, 2008, Cracovia, Polonia; moderator al unei conferinţe a profesorului Gabriel Sandu Preşedinte al Asociaţiei Române de Filosofie Analitică, 2011 - prezent Membru al Advanced Reasoning Forum, 1999 - prezent Membru in Institute International de Philosophie, Paris, 2009 - prezent Membru în board-ul ştiinţific al New Europe College, 2002 – 2008Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...

5 Ucrainenii l-au „eliberat de viață” pe instructorul super-piloților ruși