Mircea Munteanu, istoric al Departamentului de Stat al SUA: Efectele propagandei comuniste se văd și astăzi

Mircea Munteanu, istoric al Departamentului de Stat al SUA: Efectele propagandei comuniste se văd și astăzi

Mircea Munteanu, istoric al Departamentului de Stat al SUA, specializat în Europa de Est și Uniunea Sovietică, este de părere că efectele propagandei comuniste se văd și astăzi.

"Efectele se văd și astăzi. Dacă vă uitați bine la percepția pe care populația din România o are, la modul global, vizavi de bogăție în special, vizavi de rolul statului în viața de zi cu zi, se văd aceste curente de propagandă care au fost transmise de-a lungul timpului. Generația voastră, sper, mai puțin, generația viitoare, probabil și mai puțin decât atâta, dar ele există. Și atunci când există probleme la nivel global în materie de ce înseamnă democrație, ce înseamnă economia de piață, care sunt structurile prin care noi oamenii ne organizăm spre viitor, aceste discursuri propagandistice, care au subminat încrederea în instituțiile menționate la început, pot crea probleme", le-a spus Munteanu studenților prezenți, joi, în amfiteatrul 'Nicolae Iorga' din cadrul Facultății de Istorie a Universității București.

Istoricul a precizat că pozițiile exprimate sunt doar ale sale și "nu reprezintă în niciun fel opțiunile sau părerile Departamentului de Stat al Statelor Unite sau ale Ambasadei SUA, ori ale Biroului de Istorie de la Departamentul de Stat al Guvernului american".

Munteanu a fost prezent la o dezbatere pe tema mini-seriei "Comrade Detective" și propaganda din România anilor '80, organizată în parteneriat cu Ambasada SUA la București. La eveniment au participat și adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Abigail Rupp, profesorii Octavian Roske — conferențiar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și director al Centrului de Studii Americane, Luciana Ghica — conferențiar la Facultatea de Științe Politice și Matei Gheboianu — lector la Facultatea de Istorie, precum și actorii Florin Piersic Jr. și Olivia Niță.

Într-o declarație acordată AGERPRES, Mircea Munteanu a spus că este important să nu uităm trecutul, nu pentru că am repeta istoria, ci pentru că riscăm să facem aceleași greșeli.

"Mulți dintre tineri, acum și aici, din câte am văzut și în alte țări, și în Statele Unite, nu înțeleg foarte bine ce a însemnat Războiul Rece. Nu poți să îi forțezi să înțeleagă și, de fapt, îmi face plăcere că nu sunt stresați de acest lucru. Dar, în același timp, de asta avem muzee, cum e Memorialul de la Sighet, unde tocmai am fost, de asta publicăm cărți despre istorie, de asta citim și vedem filme despre istorie, fie documentare sau de genul 'Comrade Detective'. Și atunci asta ne informează, într-un fel sau altul, asupra a ceea ce s-a întâmplat. E important să nu uităm, pentru că în momentul în care uiți — nu e vorba că repeți istoria într-un fel sau altul — dar poți să faci aceleași greșeli", a punctat Munteanu.

Adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA, Abigail Rupp, care a rostit discursul de deschidere a evenimentului, a vorbit despre propagandă și despre "efectele pe care aceasta le are asupra tuturor societăților noastre", subliniind importanța abordării critice a informațiilor care ne parvin.

"Cred că vom avea o bună ocazie să discutăm despre ce înseamnă propaganda astăzi și despre ce însemna atunci și despre cum putem privi informațiile și știrile pe care le auzim cu același ochi critic de care aveam nevoie în anii '80 și de care avem nevoie acum", a spus diplomatul american.

Abigail Rupp a reiterat, pentru AGERPRES, că, "dacă ne gândim la contextul de astăzi, în această regiune, avem ocazia să fim mai atenți la ceea ce auzim, la știrile pe care le aflăm și să privim totul cu un ochi mult mai critic". "Desigur, presa are un rol foarte important în acest efort, iar noi sprijinim efortul jurnaliștilor de a analiza mai critic aceste informații", a precizat Abigail Rupp.

Mircea Munteanu este istoric la Departamentul de Stat al SUA, specializat în Europa de Est și Uniunea Sovietică. A lucrat ca Program Associate la Cold War International History Project (CWIHP) și la History and Public Policy Program la Centrul 'Woodrow Wilson' din Washington.

Este autorul volumelor din seria 'Foreign Relations of the United States' care se referă la Europa de Est 1977 — 1980, Polonia 1977 — 1981 și Polonia 1982 — 1988.

A scris, de asemenea, articole despre istoria Războiului Rece în 'Diplomatic History' și 'Journal of Cold War History'.

Serialul american "Comrade Detective"/ "Tovarășul milițian", filmat în România, caracterizat de media drept "o parodie ce ridiculizează comunismul românesc din anii '80", a avut premiera la începutul lunii august la ArcLight Hollywood, unde actorii români s-au întâlnit pentru prima dată cu Channing Tatum și Joseph Gordon Levitt, starurile americane care i-au dublat, filmul fiind lansat pe serviciul de streaming video Amazon.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...