Mircea Radu, după ce fondatorul trupei Phoenix a fost umilit: „Ce ai căutat tu acolo, Nicu Covaci?“

Mircea Radu, după ce fondatorul trupei Phoenix a fost umilit: „Ce ai căutat tu acolo, Nicu Covaci?“

Fostul prezentator TV Mircea Radu a mărturisit într-o postare pe Facebook că umilința la care a fost supus Nicu Covaci de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România o simte și el.

Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, a fost anunțat că nu a reușit să întrunească punctajul necesar admiterii în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și, prin urmare, nu va primi nicio pensie.

Mulți artiști români au luat partea fondatorului trupei de legendă Phoenix. Una dintre ultimele voci auzite este cea a lui Mircea Radu. „Deci omul care a fost în spatele unor albume fără moarte (Mugur de Fluier, Cantafabule, Cei ce ne-au dat nume, ca să le numesc doar pe-astea) pur și simplu nu e suficient de bun pentru UCMR. Umilința la care a fost supus Nicu Covaci, o simt și eu. Pentru că Phoenix este pentru România ce e Beatles pentru Regatul Unit. Nu că Phoenix au fost primii (că n-au fost) ci că de la ei s-a înțeles că se poate și altfel. Păr lung, nonconformism, tradiții, naționalism, atitudine, curaj, pe toate le-au avut acești creatori. Trupa nu mai există demult, spiritul s-a diluat, ei s-au risipit. A rămas ceva mai presus: muzica Phoenix. Iar Nicu Covaci a fost motorul acelei trupe“, spune Mircea Radu.

La final, el spune că, dacă ar mai lucra în televiziune și l-ar intervieva pe marele artist, „n-aș deschide cu ”Cum te afectează?”, și nici ”Cine erau cei din comisia care ți-au judecat lucrarea?”… L-aș întreba: ”Ce ai căutat tu acolo, Nicu Covaci?”

Nicu Covaci

În anul în care s-au împlinit 60 de ani de când s-a înființat trupa Phoenix, ale cărei piese au fost fredonate de mai multe generații, Nicu Covaci, fondatorul ei, a primit o palmă de la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Pentru că nu a obţinut atestatul de compozitor, el nu va primi pensie.

Stimate domnule Nicole Covaci. Vă informăm prin prezenta că Biroul Secției de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România s-a întrunit în ședință și a analizat lucrarea scrisă pe care ați susținut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat candidaților care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluat cu media de 7.60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8.00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR. În conformitate cu Statutul și Regulamentul UCMR, Biroul Executiv a dispus informarea DVS. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR”, se arată în informarea semnată de Nicole Gheorghiță, vicepreședinte UCMR, în 13 martie 2023.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...