Mircea și Vlad Cosma scapă de închisoare ca urmare a prescripției

Mircea și Vlad Cosma scapă de închisoare ca urmare a prescripției

Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean (CJ) Prahova, și Vlad Cosma, fiul său și fost deputat PSD, scapă de pedeapsa cu închisoarea, de 8, respectiv 5 ani, în dosarul de corupție în care au fost anchetați ca urmare a prescripției răspunderii penale.

Mircea Cosma, fostul Președinte CJ Prahova scapă de închisoare

Deși Mircea Cosma fusese condamnat la 8 ani de închisoare cu executare , iar fiul său, Vlad Cosma, la 5 ani de închisoare cu executare, Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescripţiei faptelor, potrivit Agerpres.

Portalul instanţelor de judecată arată că magistraţii de la Tribunalul au decis, joi, încetarea procesului penal împotriva lui Mircea Cosma pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită (5 acte materiale) şi abuz în serviciu, (trei acte materiale) ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.

Totodată, a fost dispusă încetarea procesului faţă de Vlad Cosma pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă (3 acte materiale), tot ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.

Alți doi inculpați în dosar, Răzvan Alexe, om de afaceri, și Daniel Alixandrescu, fost director în CJ Prahova, au scăpat de proces tot datorită prescripției .

Instanţa a dispus și confiscarea de la inculpaţi a unei sume totale de peste 10,6 milioane de lei, însă decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă.

De ce erau acuzați Mihai și Vlad Cosma

Vlad Cosma, acuzat de trafic de influență și Mircea Cosma, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, de către procurorii DNA în aprilie 2014.

De altfel, Răzvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită şi Daniel Alixandrescu - de luare de mită şi abuz în serviciu.

Conform DNA, în perioada 2012 - 2013, Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) şi fostul deputat Vlad Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de Alexe.

Sumele primite de cei doi ar fi fost pentru intervenţia la persoane cu putere de decizie din cadrul CJ Prahova, şi anume, la Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât societăţile să obţină trei lucrări de modernizare/ întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate, susțin procurorii DNA.

Este vorba despre trei lucrări care se referă la obiectivele: "Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova", "Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice - plombe" şi "Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 - 2013".

Potrivit DNA, pentru ca societăţile denunţătorilor să câştige cele trei lucrări, în cadrul CJ Prahova s-au desfăşurat, sub directa implicare a lui Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu, proceduri de achiziţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin care bugetul judeţului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273 lei.

"Pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu rezultate din lege şi din fişa postului şi pentru a favoriza cele trei societăţi comerciale, inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian au pretins şi primit de la inculpatul Alexe Răzvan o parte din sumele pretinse şi primite de acesta de la denunţători, respectiv 1.890.064 lei - inculpatul Cosma Mircea şi 130.000 lei - inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian. Anterior, în perioada 2010 - 2011, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei societăţi comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică judeţeană pentru lucrări executate de această firmă, suma totală de 900.000 lei, din care a primit 550.000 lei", arată procurorii.

Ping pong cu dosarul între Tribunalul Prahova și Instanța Supremă

Prima sentință în acest caz a fost dată de ÎCCJ, în noiembrie 2016, iar fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare, în timp ce fiul său, Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare.

De asemenea, omul de afaceri Răzvan Alexe şi fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu au primit doi ani şi şase luni şi, respectiv, şase ani de închisoare.

În martie 2018, a fost decisă rejudecarea dosarului și a fost trimis la Secția penală a ÎCCJ. Apoi, procesul a tot fost amânat de mai multe ori, iar în septembrie 2019 a fost trimis la Tribunalul Prahova pentru a fi rejudecat de la zero.

În 2020, dosarul a fost retrimis la Instanța Supremă pe motiv că există un conflict negativ de competenţă între acest tribunal şi Instanţa supremă. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că nu există un conflict negativ de competenţă, iar dosarul s-a întors la Tribunalul Prahova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?