Mișcarea Momentum, un nou partid anti-Orban în Ungaria

Mișcarea Momentum, un nou partid anti-Orban în Ungaria

Colectivul militanților unguri care l-a determinat pe premierul conservator Viktor Orban să retragă candidature Budapestei din cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice în 2024 a anunțat - duminică - că se constituie în partid politic în vederea participării la alegerile legislative din 2018, informează AFP.

'Stânga și dreapta nu au fost capabile decât să divizeze țara', își exprimă regretul mișcarea Momentum pe pagina sa Facebook, anunțându-și intenția de a se poziționa în afara clivajului stânga-dreapta.

Necunoscut în urmă cu câteva luni, acest grup de tineri militanți — în cea mai mare parte de vârste între 20 și 30 de ani — s-a afirmat ducând o scurtă campanie încununată de succes pentru ca Budapesta să-și retragă candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice în 2024, pentru care mai concurează Parisul și Los Angeles.

Colectarea — din inițiativa grupului Momentum — a 266.000 de semnături împotriva candidaturii, adică aproape dublu față de totalul necesar pentru declanșarea unui referendum local, a determinat guvernul ungar să renunțe la aceasta la sfârșitul lunii februarie.

Momentum, care și-a ținut adunarea generală în acest weekend, l-a ales în fruntea sa pe organizatorul campaniei anti-JO, Andras Fekete-Gyor (28 de ani), și a anunțat că intenționează să prezinte candidați în toate circumscripțiile la alegerile legislative din 2018.

În absența unui program exhaustiv în acest stadiu, Momentum s-a pronunțat pentru o mai bună cooperare cu celelalte state ale Uniunii Europene, în timp ce Viktor Orban se remarcă prin frecventele sale confruntări cu partenerii din UE, în special în problema migranților.

Criticând apropierea lui Viktor Orban de președintele rus Vladimir Putin, Momentum a adoptat aceeași atitudine față de opoziția de stânga ungară care — în opinia sa — poate constitui cu greu o alternativă politică.

Riposta dată de tânăra mișcare premierului, aflat la putere din 2010, nu pare să fi afectat popularitatea partidului său conservator FIDESZ, potrivit sondajelor.

'Obținerea alternanței în 2018 pare nerealistă pentru mulți oameni, dar colectarea a peste 100.000 de semnături împotriva Jocurilor Olimpice ne se părea de asemenea imposibilă', a subliniat Anna Orosz, una dintre responsabilele Momentum, citată de presă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...