Mișcarea palestiniană Hamas avertizează în legătură cu o eventuală decizie de mutare a Ambasadei SUA la Ierusalim

Mișcarea palestiniană Hamas avertizează în legătură cu o eventuală decizie de mutare a Ambasadei SUA la Ierusalim

Mișcarea palestiniană Hamas, care deține controlul în Fâșia Gaza, a amenințat sâmbătă că va relansa Intifada dacă Statele Unite ale Americii (SUA) recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului sau dacă Washingtonul decide să-și mute ambasada la Ierusalim, relatează AFP.

''Acest complot nu va reuși, vă avertizăm în legătură cu orice decizie în acest sens și facem apel la poporul nostru să relanseze Intifada în cazul în care sunt luate decizii injuste în legătură cu Ierusalimul'', a afirmat mișcarea palestiniană într-un comunicat.

''Ierusalimul va rămâne arab și palestinian, indiferent de deciziile luate'' referitoare la Orașul Sfânt, a adăugat Hamas, considerat drept organizație ''teroristă'' de către Israel, SUA și Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas a declarat vineri pentru AFP că o eventuală recunoaștere de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului ''ar distruge procesul de pace''.

Președintele american Donald Trump a promis, în timpul campaniei sale prezidențiale, că va muta Ambasada SUA la Ierusalim, cum prevede o lege a Congresului adoptată în 1995, dar aplicarea ei este blocată la fiecare șase luni, de două decenii, de către președinții americani succesivi, datorită unei clauze derogatorii.

Următorul termen expiră luni, potrivit Departamentului de Stat al SUA, care a reafirmat vineri pentru AFP că nu a fost luată încă nici o decizie. Miercuri, Casa Albă considera ''premature'' informațiile potrivit cărora Washingtonul se pregătește să anunțe mutarea ambasadei sale la Ierusalim.

Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părții sale de est, care a fost cucerită în 1967, capitalele străine fiind instalate la Tel Aviv. Palestinienii estimează la rândul lor că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Dacă nu face față, poate să vină cu un coleg” / Săpunaru, umilit puțin de o fană a Rapidului...

2 Bianca Censori a făcut din nou furori în Italia...

3 Așa o fi? /

4 VIDEO „N-ai față pentru mașina aia”, „De unde ai avut banii?”

5 De citit...