Misiunea ExoMars se îndreaptă spre Marte după ce a ieșit de pe orbita terestră (ESA)

Misiunea ExoMars se îndreaptă spre Marte după ce a ieșit de pe orbita terestră (ESA)

Misiunea ruso-europeană ExoMars 2016 s-a separat luni seară de etajul său propulsor, ieșind de pe orbita terestră și începându-și astfel lungul drum spre planeta Marte, a anunțat Agenția spațială europeană (ESA), preluată marți de AFP. * O racheta Proton a decolat luni având la bord misiunea ruso-europeană Exomars 2016

"Directorul de zbor (al ExoMars) confirmă separarea reușită de etajul propulsor Briz-M" al lansatorului rus Proton, a scris ESA pe Twitter . "Detașată de sondă, ExoMars se va orienta în spațiu spre Soare, desfășurându-și apoi panourile solare", adaugă ESA.

Sonda numită TGO (Trace Gaz Orbiter) se deplasează în spațiu cu modulul test Schiaparelli după ce a fost lansată luni la 09h31 GMT la bordul rachetei ruse Proton de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Ea va parcurge timp de șapte luni 496 de kilometri până la planeta roșie. La capătul periplului, TGO va lansa modulul Schiaparelli în 16 octombrie, care va asoliza pe Marte după trei zile. Sonda se va înscrie apoi pe o orbită eliptică, reducându-și viteza progresiv până la plasarea pe o orbită circulară, la 400 de kilometri altitudine. Considerată "nas sensibil în spațiu", ea urmează să caute urme de gaze în atmosfera planetei roșii, îndeosebi cele pe bază de carbon, cum ar fi metanul, interesante pentru oamenii de știință fiindcă pe Terra 90% dintre ele sunt de origine biologică. Detectarea unor urme de gaze de către TGO ar putea fi un eventual indiciu al actualei prezențe a unei vieți micro-organice pe Marte.

Sonda va analiza "dacă urmele sunt de origine biologică sau dacă sunt rezultatul unui proces geologic", a spus Jorge Vago, director științific ESA pentru ExoMars.

Modulul Schiaparelli — de la numele astronomului italian Giovanni Schiaparelli din secolul al XIX-lea — are dimensiunile unei mașini mici și cântărește aproape 600 de kilograme. Lipsit de panouri solare, va avea o durată de viață scurtă, între două și patru zile. Rolul lui va fi să le arate oamenilor de știință cum să se așeze pe Marte.

Misiunea le permite europenilor să plece din nou spre Marte, după un prim succes înregistrat în 2003, și rușilor să își materializeze visul de explora într-o bună zi planeta Marte. Expediția ar trebui să fie urmată de o altă misiune ruso-europeană, ExoMars 2018, în cadrul căreia va fi trimis un vehicul să caute urmele unei vieți în trecutul planetei Marte. Aceasta ar putea fi totuși amânată, potrivit AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...