Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Misiunile lunare chineze, amânate din cauza unei lansări eșuate

China este obligată să amâne două misiuni lunare în urma eșecului lansării unei rachete în luna iulie, a anunțat presa oficială chineză, semnalând un regres înregistrat de ambițiile spațiale ale acestei țări, informează AFP.

Cucerirea spațiului, coordonată de Statul Major al forțelor armate chineze, este considerată de liderii de la Beijing drept un simbol al noii puteri pe care o deține China pe plan mondial sub conducerea Partidului Comunist.

Însă experții din Beijing încearcă încă să înțeleagă motivele eșecului lansării de pe 2 iulie a rachetei Long March 5, un lansator greu, care trebuia să plaseze pe orbită un satelit de comunicații, a raportat în această săptămână Cotidianul de știință și tehnologie, citându-l pe secretarul general al Administrației spațiale chineze, Tian Yulong.

Autoritățile nu au furnizat niciun detaliu despre incidentul care s-a produs la puțin timp după lansare, ce a avut loc de la baza Wenchang de pe insula Hainan din sudul Chinei.

În urma acestui eșec, China va trebui să amâne lansarea a două sonde lungare: Chang'e-5, care ar fi trebuit să colecteze eșantioane de pe suprafața lunară în al doilea semestru al anului 2017, și Chang'e-4, care ar trebui să aselenizeze pe fața nevăzută a Lunii în 2018.

Noile date ale celor două lansări vor fi anunțate până la sfârșitul acestui an, a precizat Tian Yulong.

Lansarea modulului central al viitoarei stații spațiale chineze, prevăzută inițial pentru anul viitor, va fi realizată în 2019, potrivit aceleiași surse.

Racheta Long March 5 este cel mai greu lansator trimis vreodată în spațiu de inginerii chinezi. Prima lansare — reușită — a avut loc în noiembrie 2016.

Eșecul din luna iulie a marcat un foarte rar regres în cadrul ambițiosului program aerospațial chinez, în care regimul comunist de la Beijing investește miliarde de dolari, încercând să ajungă din urmă Statele Unite și Europa.

În decembrie 2013, China a reușit să aselenizeze sonda Chang'e-3, apoi să plaseze pe scoarța lunară un vehicul teleghidat denumit "Iepurele de jad". Misiunea a fost considerată "un succes total". Însă acel rover lunar chinez a fost afectat de o problemă de ordin mecanic, care l-a plasat în lungi perioade de "comă".

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

2 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi