MIȘMAȘ de zile mari al jigodiei de Toader! S-a făcut notar ca să aibă fiul cel mare post „la oraș”

MIȘMAȘ de zile mari al jigodiei de Toader! S-a făcut notar ca să aibă fiul cel mare post „la oraș”

Fostul ministru al Justiției a folosit legile în interesul familiei sale. După o încercare ratată, Tudorel Toader a reușit, în final, să-și ducă la îndeplinire planul de a-l muta pe fiul său de la țară într-un cabinet propriu, în municipiul Iași.

Vă vine sau nu să credeți, pentru asta și Tudorel Toader s-a făcut notar. Este unicul rector-avocat-notar din România, dezvăluie  Newsweek România .

Planul A a căzut

De câteva zile, într-un spațiu din centrul municipiului Iași a fost pusă ”firma” Societății Profesionale Notariale Toader. Lipsa prenumelui face parte din planul mai mare de disimulare și aducere a fiului său cel mare, Ionuț Alexandru, din postul de notar în comuna Răchiteni în municipiul Iași.

Un plan anterior eșuase în toamna anului trecut, atunci când, pentru prima data după 2013, Ministerul Justiției condus de Tudorel Toader scosese la concurs un post de notar în municipiu pentru cei care voiau să se transfere aici din alte localități.

Ce coincidență: printre cei înscriși s-a aflat și Ionuț Alexandru, notar de Răchiteni, dar asociat la un cabinet din municipiu. Un fel de ”mâna a doua”, poziție care nu îi convenea.

Ce ghinion: juniorul a ieșit de-abia pe locul al treilea și a trebuit să își amâne transferul într-un cabinet al său.

Salvarea a venit de la tăticu'

Pe de altă parte, parcă în preîntâmpânirea acestui eșec, în vara lui 2018, seniorul a fost primul fost judecător al Curții Constituționale (CCR) care a cerut să beneficieze de o lege intrata în vigoare cu câteva săptămâni mai devreme. Această lege prevedea că foștii judecători de la CCR pot deveni notari fără concurs prin Ordin al Ministrului Justiției. La acel moment, adică al lui. Ca să nu existe probleme, Toader l-a delegat pe un secretar de stat din Minister să-l facă notar și apoi, deoarece acest post era incompatibil cu funcția de ministru, s-a suspendat din breasla notarilor.

Așadar, postul era pus deoparte și a rămas așa până recent. Astfel, în lista notarilor publici din România, document publicat, pe 2 august 2019, de Ministerul Justiției, în Monitorul Oficial, Toader era încă suspendat, iar fiul său figura la Răchiteni – renunțase de vreo două luni la asocierea din municipiul Iași, deoarece tăticul avea pus la punct planul izbăvitor.

Sarabanda suspendărilor

Astfel, în primăvara acestui an, familia Toader a antamat un spațiu în centrul Iașului, între sediile Casei Județene de Pensii și Serviciului Român de Informații. Apoi, fapt confirmat de președintele Camerei Notarilor Publici Iași, Claudiu Cheptine, Toader Senior a renunțat la suspendare, a devenit notar activ și l-a adus lângă el, în calitate de asociat, pe Ionuț Alexandru.

 Este greu de crezut că fostul ministru va profesa în condițiile în care trebuie să conducă una dintre cele mai mari universități din România - ”Alexandru Ioan Cuza”. De fapt, nu ar fi prima data când ar lăsa-o de izbeliște: a mai făcut-o de două ori după ce a fost ales rector, în 2016 – când a insistat să își termine mandatul de judecător la Curtea Constituțională (aprilie-iulie 2016) și când a fost numit ministru al Justiției (februarie 2017-aprilie 2019). Și atunci a ales specialitatea casei: s-a suspendat.

Conform notarului Cheptine, nu există incompatibilitate între funcția de notar și cea de rector. De precizat că Tudorel Toader este și avocat, dar s-a aflat mult timp în incompatibilitte pe perioada mandatului de la Curtea Constituțională și, apoi, de ministru. ”(…) voi relua şi exercitarea profesiei liberale de avocat”, declara Toader în noiembrie 2018 în cadrul unei dezbateri despre profesiile liberale.

S-a schimbat legea pentru junior

Nu este prima proptea pe care Toader a pus-o la cariera fiului său. Rumoare în lumea universitară a produs angajarea acestuia, în 2017, ca asistent universitar, pe perioadă determinată, la Facultatea de Drept de la ”Cuza”, în condițiile în care exista un Cod care interzicea acest lucru pentru rudele de până la gradul al III-lea. Ca și la postul de notar de mai sus, a fost exploatată o chichiță: incompatibilitatea nu exista pentru că la momentul angajării Toader era… suspendat.

”Ziarul de Iași” a dezvăluit recent că giumbușlucurile nu s-au oprit aici: tam-nesam, în 2018, pe vremea când tăticul era ministru, Ministerul Educației a modificat Legea Educației în așa fel încât lui Ionuț Alexandru i s-a permis să devină angajat pe perioadă nedeterminată. ”Nu este o chestiune de care să fiu foarte încântat, am luat decizia în urma dialogului social, nu a fost un pilon al ordonanţei respective. Nu ştiam atunci că a beneficiat şi fiul lui Tudorel Toader. Am auzit după aceea. Eu personal sunt un adept al acestui gen de intrare în sistem, pe perioadă determinată, pentru a vedea dacă e capabil, pentru că ulterior ştiţi la fel de bine ca mine cât e de greu să iasă cineva din sistem”, declara în luna august 2019, pentru ”Ziarul de Iași”, ministrul de atunci al Educației, Valentin Popa.

Capacitățile lui Ionuț Alexandru se lasă, însă, așteptate: la Secțiunea Drept Civil de la Hexagonala Facultăților de Drept, studenții din Iași, coordonați de Ionuț Alexandru Toader, au ocupat ultimul loc.

Cel mic: mare când are nume, mic când nu apare semnătura

Și fiul cel mic al lui Toader este sprijinit tot de Dreptul tatălui. Intrat, în 2015, printre ultimii la Facultatea condusă mult timp de tatăl său, Teodor Andrei a avut apoi o ”carieră fulminantă”. Notele colegilor lui Tudorel l-au propulsat, în scurt timp, de la regimul de frecvență redusă la cel al studenților cu taxă, iar apoi, cu finanțare de la buget.

Cum au început, însă, examenele cu anonimat, lucrurile iar au luat-o razna: la examenul de licență susținut în acest an a luat doar 6,70, iar apoi a picat la examenul de intrare ca stagiar în avocatură. Deocamdată este masterand la aceeași facultate, dar surse din universitate vorbesc depre faptul că tatăl său ar dori să-i rezerve și lui un post de cadru didactic, alături de Ionuț Alexandru.

Contactat luni seara de Newsweek Romania, Tudorel Toader a cerut ca întrebările să-i fie trimise pe mail, promițând că va răspunde astăzi. În paralel, cei din familie au realizat un cont de Facebook al notariatului care a circulat pe Internet, fiind șters în cursul nopții.
Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Comentator turc de la CM, schimbat în timpul meciului după ce a rostit numele „interzis” al unei legende a Turciei

2 Un stick descoperit în anusul unui agent FSB arestat de ucraineni arată cum a ajuns Ungaria un hub al spionajului rusesc

3 Foarte interesante amănunte!

4 Lumea interlopă este în doliu

5 „Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el”