Misterioasa dispariție a omului de încredere a lu Xi Jinping. O lună de la ultima apariție publică a lui Qin Gang

Misterioasa dispariție a omului de încredere a lu Xi Jinping. O lună de la ultima apariție publică a lui Qin Gang

În urmă cu exact o lună, pe 25 iunie, a avut ultima apariție publică. De atunci nu se mai știe nimic despre Qin Gang, omul de încredere al președintelui Xi Jinping și ministru de externe al Chinei.

Imagine din Ministerul chinez de ExterneFoto: LEAH MILLIS / AFP / Profimedia

Durata absenței lui Qin este extrem de neobișnuită și sugerează fie probleme serioase fie cu sănătatea, fie cu statutul politic.

Cine este Qin Gang

Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, diplomat de carieră şi consilier de încredere al liderului chinez Xi Jinping, a fost promovat la funcţia de ministru de externe în decembrie, după o scurtă perioadă de timp în care a fost ambasador în Statele Unite.

Qin a absolvit Universitatea de Relații Internaționale din Beijing, unde sunt pregătiți ofițeri de informații și diplomați. Școala se află în subordinea Securității Statului, puternica agenție de spionaj a Chinei.

În calitate de ministru de externe, Qin a făcut reproşuri dure la adresa Washingtonului, când relaţiile bilaterale au atins un nou minim după ce un presupus balon de spionaj chinezesc a fost doborât deasupra SUA.

De asemenea, el a jucat un rol-cheie în eforturile ulterioare ale ambelor părţi de a stabiliza legăturile dificile şi de a restabili comunicarea, inclusiv prin întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken în timpul vizitei acestuia la Beijing la mijlocul lunii iunie.

Qin a devenit cunoscut ca fiind unul dintre „lupii războinici” ai regimului, expresie prin care este desemnată o generaţie de diplomaţi agresivi, care au adus un stil nou şi antagonist în diplomaţia chineză în ultimii ani. Sprijinit şi promovat de Xi însuşi, numele lui a fost menţionat pentru a prelua în viitor locul lui Wang Yi, în calitate de oficial de top în domeniul politicii externe în cadrul Partidului Comunist Chinez.

Ultima apariție publică

Qin Gang nu a mai fost văzut în public de pe 25 iunie, când l-a primit la Beijing pe viceministrul rus de Externe, Andreï Rudenko.

Foto: Qin Gang l-a primit pe 25 iunie pe Andreï Rudenko (Handout / AFP / Profimedia)

Însă absența sa la reuniunea sumitului Asean din Indonezia, două săptămâni mai târziu, a ridicat primele semne de întrebare. Ministerul chinez de externe a invocat „motive de sănătate”.

Discuţiile despre absenţa lui Qin par să fi fost cenzurate pe platforma socială chineză Weibo.

„Este un subiect la care toată lumea este atentă, dar nu poate fi discutat public. Trebuie găsit un echilibru pentru buna funcționare a situațiilor curente și dreptul marelui public de a ști ce se întâmplă”, a scris, pe Weibo, influentul ex-redactor șef al tabloidului Global Times, Hu Xinjin, cunoscut ca apărător al liniilor guvernamentale.

Absența lui Qin Gang a provocat un vid la vârful ministerului de externe. Vizița șefului diplomației UE, Josep Borrell, la Beijing a fost anulată. De asemenea, vizita ministrului de externe britanic James Cleverly a fost amânată.

Dispariția bruscă a lui Qin „este foarte supărătoare”

Nu este neobișnuit ca personalități proeminente din China să dispară brusc din ochii publicului, pentru ca ulterior să reapară fără explicații clare. Chiar și președintele Xi însuși a dispărut o dată timp de două săptămâni, cu puțin timp înainte de a prelua funcția în 2012.

Dar situația lui Qin este destul de neobișnuită din cauza poziției sale și a momentului absenței sale, potrivit analiștilor.

„În calitate de ministru chinez de externe, el trebuie să apară frecvent pe scena internațională, mai ales într-un moment în care programul diplomatic al Chinei este extrem de plin”, a declarat pentru DW Deng Yuwen, fost editor la un ziar al Partidului Comunist, care este acum comentator în SUA.

Cu toate acestea, mulți cred că, dacă Qin va reapărea „în siguranță” nici nu mai contează, deoarece acest episod spune deja multe despre starea actuală a guvernării lui Xi.

Comentatorul politic Wu Qiang a declarat, pentru DW , că dispariția bruscă a lui Qin „este foarte supărătoare”, deoarece indică faptul că Beijingul se poate apropia de o formă „mistică și imprevizibilă” de conducere autocratică.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”