Misteriosul avion care a survolat ilegal România, cumpărat săptămâna trecută: „Am comunicat cu un bărbat în rusă”

Misteriosul avion care a survolat ilegal România, cumpărat săptămâna trecută: „Am comunicat cu un bărbat în rusă”

Furnizorul de servicii de gestionare a traficului aerian şi de navigaţie aeriană din Lituania Oro Navigacija, a declarat că nu ştie de unde din Lituania a decolat avionul, conform publicaţiei lituaniene LRT.

Numărul de înregistrare al aeronavei era LY-LOO. Acest număr este deţinut de aeronava 1962 PA-23-250 Aztec a producătorului de avioane Piper, dar nu mai este valabil.

„Nu am primit planurile de zbor ale aeronavei, iar echipajul nu a stabilit nicio comunicaţie cu operatorii Oro Navigacija”, a declarat Ingrida Daugirde, reprezentant al Oro Navigacija.

Potrivit reprezentanţilor aeroporturilor lituaniene, aeronava nu a decolat de pe niciunul dintre aeroporturile mari din Vilnius, Kaunas şi Palanga, dar ar fi putut face acest lucru de pe alte aeroporturi mai mici din ţară.

Aeronava a fost vândută săptămâna trecută de Bronius Zaronskis, pilot şi director al Nida Air Park. Potrivit acestuia, avionul a fost cumpărat de străini. Trei bărbaţi au venit să inspecteze aparatul.

„Nu erau lituanieni. Nu pot spune din ce ţară erau, poate ucraineni, poate români sau bulgari. Am comunicat cu un bărbat în rusă. Nu ştiu numele acelor bărbaţi. Nu m-a interesat”, a spus Zaronskis.

Potrivit acestuia, avionul a fost cumpărat de o organizaţie.

„L-am vândut şi mi-am luat rămas bun de la acel avion. Am încercat să-l vând de mulţi ani. Nu aveam unde să-l ţin, aşa că mă bucur că l-au cumpărat. (...) Nu-mi amintesc ce organizaţie l-a cumpărat. Documentele erau scrise într-o limbă străină”, a declarat Zaronskis.

Avionul a fost depozitat pe aeroportul Panevezys. Probabil că a decolat de pe acest aeroport miercuri, potrivit lui Zaronskis

„Au venit la Panevezys săptămâna trecută şi au inspectat avionul timp de câteva zile, s-au ocupat de documente”, a spus pilotul.

Avionul nu era înmatriculat

Avionul are o vechime de 60 de ani, fiind fabricat în anul 1962. Acesta a trecut prin mai multe înmatriculări în Statele Unite, Franţa şi Elveţia purtând indicativele N5221Y, F-BMSF, F-GDAG sau HB-LOO ca final să fie înregistrat în Lituania cu numărul LY-LOO. Totuşi, avionul nu mai era de mult înmatriculat fiind radiat din registrele lituaniene. Conform unor informaţii, avionul ar fi fost bun de zbor cu toate că nu a mai trecut prin revizii la motor, de exemplu, din anul 2010. Ca o concluzie, aparatul de tip Piper PA-23-250 Aztecm cu seria de fabricaţie 27-2250, a traversat mai multe ţări NATO, fără un plan de zbor, cu staţia radio şi transponderul închise, dar şi neîmatriculat.

Reamintim că miercuri, aeronava misterioasă a decolat din Lituania şi a intrat ilegal în spaţiul aerian al mai multor ţări. Avionul a fost găsit ulterior în Bulgaria, dar fără echipaj.

Aeronava care a decolat din Lituania a survolat Ungaria, Serbia şi România, iar miercuri, la ora 19:09, a intrat în spaţiul aerian al Bulgariei, a spus ministrul bulgar al apărării.

Aeronava cu doi pasageri nu avea un plan de zbor aprobat.

Pilotul nu a răspuns solicitărilor radio şi semnalelor vizuale, a adăugat Ministerul Român al Apărării.

Două avioane de luptă Gripen maghiare, două avioane de luptă americane F-16 şi două avioane de luptă F-16 româneşti l-au interceptat şi escortat până a intrat în spaţiul aerian bulgar.

Avionul se oprise pentru realimentare în Vidin, un oraş din nord-vestul Bulgariei. Oficialii au găsit ulterior aeronava pe un vechi aerodrom din apropierea oraşului bulgar Târgovişte.

Ministrul bulgar de interne Boiko Rashkov a declarat reporterilor că motorul avionului era încă cald când a fost găsit. Cu toate acestea, membrii echipajului au dispărut.

Autorităţile bulgare îl căută acum pe pilotul misterios.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…