Misterul genetic al plantei de ceai a fost dezlegat de oamenii de știință

Misterul genetic al plantei de ceai a fost dezlegat de oamenii de știință

O echipă de cercetători din China a decodat misterul din spatele genelor plantei de ceai, Camellia sinensis, ale cărei frunze sunt utilizate pentru toate tipurile de ceai, inclusiv cel negru, verde sau oolong, informează marți BBC. Reușita științifică oferă informații despre substanțele chimice care îi dau ceaiului aroma caracteristică.

În ciuda imensului succes economic și a importanței culturale de care se bucură planta de ceai, până recent puține lucruri s-au aflat cu privire la genele sale. ''Există numeroase arome diverse, însă întrebarea a fost ce determină sau ce reprezintă baza genetică a acestora'', a precizat Lizhi Gao, genetician botanist de la Institutul de Botanică Kunming din China, care a condus cercetarea realizată cu ajutorul unor noi tehnologii de secvenționare a genomului.

Genul Camellia include peste o sută de specii, printre care se numără și plante ornamentale, însă, numai Camellia sinensis este crescută pentru obținerea ceaiului.

Cercetătorii au descoperit că frunzele plantei de ceai conțin niveluri ridicate de substanțe chimice care îi dau ceaiului aroma distinctă, printre acestea numărându-se flavonoidele și cofeina. Și alți membri ai genului Camellia conțin aceste substanțe chimice, însă în cantități mult mai reduse, precizează sursa citată.
Dr. Monique Simmonds, director adjunct pentru științe în cadrul Kew Royal Botanic Gardens din Marea Britanie, care nu a fost implicată în acest studiu, a declarat că cercetarea oferă informații genetice importante legate de ceai. ''Descoperirile acestui studiu ar putea avea o importanță semnificativă pentru cei implicați în înmulțirea plantei de ceai dar și pentru cei care se ocupă de cultivarea mai multor tipuri de plante utilizate în scopuri medicinale sau în cosmetică'', a spus ea pentru BBC.

Decodarea genomului plantei de ceai a durat mai bine de cinci ani. Cu cele trei miliarde de perechi de bază de ADN în lungime, genomul plantei de ceai este de peste patru ori mai mare decât cel al plantei de cafea și mult mai mare decât cel al majorității speciilor de plante secvenționate.

''Laboratorul nostru a secvenționat cu succes peste 20 de genomuri de plante'', a anunțat profesorul Gao care a efectuat cercetarea alături de oameni de știință din Coreea de Sud și Statele Unite. ''Însă acest genom, al arborelui de ceai, a fost dificil'', a recunoscut el.

Informațiile genetice ar putea contribui la identificarea unor metode de îmbunătățire a calității și a prețului ceaiului prin înmulțirea selectivă a plantelor.

Din Camellia sinensis sunt produse șase tipuri principale de ceai — alb, galben, verde, oolong, negru și post-fermentat — fiecare având arome și gusturi specifice, dar și propriul aspect.

Aromele distincte ale acestora sunt create de compozițiile chimice diferite.

Potrivit dr. Simmonds informațiile cu privire la genomul ceaiului ajută și la o mai bună înțelegere a modului în care planta a evoluat ea adăugând că toate ''căile biochimice implicate în sinteza compușilor importanți pentru gustul ceaiului sunt prezente și în unele dintre tipurile de ceai consumate de strămoșii noștri care au fost conservate circa 6,3 milioane de ani''.

Primul genom al unei plante a fost secvenționat în urmă cu mai bine de 15 ani. De atunci, peste 50 de tipuri de plante au fost secvenționate, inclusiv bananul, cartoful și roșia.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul ''Molecular Plant''.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”