Misterul sateliților rusești care se dezintegrează pe orbita Pământului

Misterul sateliților rusești care se dezintegrează pe orbita Pământului

Un alt satelit rusesc lansat în secret, cunoscut sub numele de Kosmos 2499, s-a dezintegrat pe orbita Pământului, a anunțat luni Forța Spațială Americană.

Kosmos 2499 nu este singurul satelit secret care s-a dezintegrat în acest fel FOTO Twitter

Potențialul câmp de resturi provocat de explozia acestui satelit ar putea persista un secol, potrivit NASA.

Un satelit rusesc cu o misiune clandestină s-a dezintegrat recent pe orbita Pământului, creând un nor periculos de resturi ce amenință alți sateliți, a anunțat Forța Spațială Americană.

Escadronul 18 de apărare spațială a confirmat luni pe Twitter că un satelit numit Kosmos 2499 s-a dezmembrat în 85 de bucăți.

Pericolul nu este dat atât de numărul sau de dimensiunea acestora cât de faptul că orbitează la o altitudine de peste 1.000 km - ceea ce înseamnă că probabil vor rămâne acolo vreme de cel puțin un secol înainte ca atmosfera Pământului să le atragă și să le ardă, potrivit NASA.

Kosmos 2499 se numără printre cei trei sateliți pe care Rusia i-a lansat în secret între 2013 și 2015. Intrarea sa în scenă este însă chiar mai plină de mister decât ieșirea sa.

NASA și Departamentul american al Apărării nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Insider.

Satelitul a fost lansat în secret și a făcut manevre "suspecte" pe orbită

În ziua de Crăciun a anului 2013, Rusia a lansat o mică rachetă Rokot deasupra orașului Plesetsk, transportând pe orbită trei sateliți de comunicații militare.

Părea o lansare standard, până când detectivii spațiali au observat că Rokot a lansat pe orbită un al patrulea obiect, potrivit lui Anatoly Zak, un reporter de limbă engleză care relatează despre programul spațial al Rusiei și administrează site-ul Russianspaceweb.com.

Câteva luni mai târziu, Rusia a recunoscut în fața Națiunilor Unite că a lansat un al patrulea satelit, care a ajuns să fie cunoscut sub numele de Kosmos 2491. Nu era clar însă care era scopul său.

În mai 2014, Rusia a lansat un al doilea satelit secret, iar acesta a început în curând să facă manevre pe orbită, adaptând altitudinea până când s-a apropiat „în mod suspect” de corpul de rachetă care îl propulsae pe orbită, potrivit lui Zak. Armata americană a desemnat obiectul drept Kosmos 2499.

Timp de aproape o jumătate de an, acest satelit misterios s-a deplasat în urma etapei rachetei și a efectuat manevre repetate în apropierea aceasteia. Apoi a transmis date telemetrice către Pământ în cod Morse, potrivit lui Zak.

Comportamentul bizar a dat naștere speculațiilor potrivit cărora Rusia ar testa o tehnologie care să spioneze sau să distrugă alți sateliți, potrivit Space.com.

Șeful Roscosmos de la acea vreme, Oleg Ostapenko, a asigurat lumea într-o conferință de presă din decembrie 2014 că Kosmos 2491 și Kosmos 2499 nu erau "sateliți ucigași", a relatat Zak. Ostapenko a precizat că sateliții au scopuri pașnice, educaționale și că "și-au îndeplinit misiunea". Zak a subliniat că șeful Roscosmos nu a lămurit niciodată în ce a constat acea misiune.

Trei sateliți cu misiune necunoscută

Anul următor, o lansare similară a Rokot a trimis pe orbită un al treilea satelit neoficial.

Primul satelit secret, Kosmos 2491, s-a dezintegrat în 2019. Kosmos 2499 tocmai a avut aceeași soartă.

Cauza dezintegrării satelitului nu este încă clară, dar toate indiciile arată că a explodat, nu că a intrat în coliziune cu ceva.

Brian Weeden, expert în deșeuri spațiale la Secure World Foundation, a declarat pentru ArsTechnica că nu crede că o coliziune a provocat-o, deoarece doi dintre sateliții secreți au dispărut în explozii.

"Acest lucru sugerează că, probabil, aceste evenimente sunt rezultatul unei erori de proiectare a rezervoarelor de combustibil sau a altor sisteme care cedează după mai mulți ani în spațiu, mai degrabă decât ceva de genul unei coliziuni cu un rest spațial", a explicat Weeden pentru ArsTechnica.

Acest lucru este compatibil cu o analiză preliminară realizată de LeoLabs, o companie care monitorizează obiectele de pe orbita Pământului. Compania a scris pe Twitter că primele sale date "indică o explozie de intensitate scăzută", probabil de la sistemul de propulsie al satelitului.

LeoLabs a declarat că modelele sale au "încredere moderată" în această constatare.

"Pe măsură ce mai multe fragmente vor fi catalogate și incluse în analiză, vom putea oferi o cauză decisivă a evenimentului", a scris compania, adăugând că "înțelegerea motivelor pentru care au loc aceste tipuri de evenimente este esențială pentru a le preveni pe viitor".

Manevre suspecte

În 2017, Daily Beast relata că după o perioadă de inactivitate de mai bine de un an, unul dintre acești sateliți a deviat de la orbita sa sute de metri, ajungând la 1.200 de metri de o bucată dintr-un satelit meteorologic chinezesc pe care China l-a distrus în 2007, în timpul unui test cu rachetă antisatelit.

Manevra, destul de impresionantă pentru o navă spațială atât de mică, est și una la distanță mică în raport cu standardele orbitale.

Nimeni nu știe cu exactitate la ce folosesc acești sateliți, dar unii experți cred că ar putea fi " simulatori tehnologici" sau chiar "precursori ai armelor orbitale", scria la acea vremeThe Daily Beast.

Având nume de cod Kosmos-2491, Kosmos-2499 și Kosmos-2504, cei trei sateliți au efectuat manevre repetate între 2014 și 2017 apropiindu-se la câteva zeci de metri de vechile lor carcase de propulsie.

Acest lucru înseamnă că ar putea fi sateliți de inspecție care pot scana și imita orbita altor nave spațiale, posibil chiar să interacționeze fizic cu acestea pentru reparații, modificări sau pentru a le dezmembra.

De asemenea, este posibil ca acești sateliți să fie folosiți pentru război . "Probabil că poți să-i echipezi cu lasere, poate să amplasezi explozibili pe ei", a declarat Anatoly Zak, un expert independent în materie de nave spațiale rusești, pentru The Beast în 2015. "Dacă [unul] se apropie foarte mult de vreun satelit militar, probabil că poate face ceva rău".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale