Mita cerută de medicul Gheorghe Burnei, mascată prin contract de donație (referat)

Mita cerută de medicul Gheorghe Burnei, mascată prin contract de donație (referat)

Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" nu cerea direct și expres bani sau foloase și nu le accepta înainte de intervenția chirurgicală decât foarte rar, însă după operații inculpatul le permitea părinților "să îl gratifice" cu sume de bani ori foloase, iar în anumite cazuri cerea bani înaintea intervenției chirurgicale încercând să îi mascheze sub forma unui contract de donație, se arată în referatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB) cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului.

"Pentru a nu fi transparente cerințele lui, Burnei Gheorghe nu solicită direct și expres bani sau foloase și nu le acceptă înainte de intervenția chirurgicală decât foarte rar, însă, după operații, inculpatul le permite părinților să îl gratifice cu sume de bani sau foloase. În anumite cazuri, inculpatul pretinde sume de bani anterior intervenției chirurgicale încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitulează contract de donație. Aceasta este făcută cu încălcarea evidentă a legii și nu reprezintă decât o manieră superficială de ascundere a adevăratei naturi a pretinderii sumei de bani", spun procurorii.

Potrivit documentului, la data de 21.11.2016, inculpatul i-a pretins unei persoane, martor denunțător în cauză, o mită în valoare de 1.350 de euro mascată ca donație pentru secția spitalului în care activează medicul, pentru a îl opera pe fiul acesteia.

Burnei a și primit banii respectivi, ei nefiind donație, în condițiile în care nu s-a încheiat un contract de donație valabil între pacient și spital, ci doar un simulacru de contract, iar banii nu au intrat în contabilitatea spitalului, ci au fost opriți de inculpat, se precizează în referat.

Medicul a folosit banii respectivi în interes personal, respectiv pentru achiziționarea unor bilete de avion pentru o deplasare la o conferință în străinătate, mai spun procurorii.

Conform datelor prezentate în referatul citat, persoanele care ajung la Burnei și care îi oferă mită sunt părinți ai căror copii au anumite deficiențe fizice, dintre care unele trebuie corectate medical.

"Sunt persoane fără pregătire medicală care nu au la ce să se raporteze pentru a aprecia corect demersul medical al inculpatului, având încredere deplină dată fiind calitatea acestuia de medic și titlurile sale științifice. La creșterea încrederii părinților în capacitatea profesională a inculpatului au contribuit și numeroasele emisiuni TV prin care acesta și-a făcut reclamă. De asemenea, inculpatul are o mare capacitate de a convinge și manifestă multă siguranță de sine, susținând de multe ori că este singurul din lume care poate face astfel de operații. În acest sens folosește numai afirmații categorice, nu lasă niciun pic de loc la îndoială și nu le prezintă părinților o situație reală. În acest sens, în multe cazuri, după consultații, inculpatul prezintă în mod mincinos părinților o situație mult mai gravă a afecțiunilor copiilor decât este în realitate, convingându-i astfel de necesitatea intervenției chirurgicale", explică procurorii.

Totodată, Burnei îi internează pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi internează în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenție chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinți să-i dea bani sau alte foloase pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale, mai spun anchetatorii.

Potrivit acestora, medicul apela și la amenințări cu refuzul efectuării operației, dacă părinții nu se conformau cererilor sale.

"Se prezintă părinților, direct sau prin alte cadre medicale, ca fiind o persoană foarte ocupată, creând astfel impresia unui privilegiu pentru pacienți că beneficiază de serviciile sale medicale. Alte justificări pentru amânarea intervențiilor chirurgicale sunt legate de dificultatea obținerii protezelor medicale. (...) Îi convinge pe părinți de dificultatea obținerii protezelor sau dispozitive medicale și le impune părinților să le achiziționeze pe cheltuiala lor de la SC A SRL cu administratorul căreia, G.M., se află în relații apropiate, amenințându-i că nu le va opera copilul dacă nu se conformează. Din înscrisurile descoperite la sediul SC A SRL (facturi etc.) coroborate cu aspecte din declarația lui G.M., rezultă că acesta din urmă i-a plătit inculpatului și membrilor familiei sale mai multe deplasări în străinătate în vacanță sau pentru participarea la congrese", se menționează în referat.

În context, procurorii notează că, în mod real și legal, acele dispozitive medicale sunt asigurate în mod gratuit de spital, însă inculpatul ascunde această informație față de părinți.

"Cu toate că procedează în această manieră, inculpatul nu are scrupule să primească sume de bani cu titlu de mită de la părinții copiilor operați", mai notează procurorii.

Duminică, Tribunalul București a decis ca medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, într-un dosar în care este suspectat de luare de mită și efectuare de experimente neautorizate pe copii. Decizia de duminică nu este definitivă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”