Mitinguri pro-Erdogan anulate în Germania: Ankara critică reacția Berlinului

Mitinguri pro-Erdogan anulate în Germania: Ankara critică reacția Berlinului

Ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, a deplâns sâmbătă faptul că Angela Merkel, cancelarul federal german, nu a criticat anularea mitingurilor pro-Erdogan din Germania, un nou subiect de tensiuni între cele două țări, informează AFP.

"Dna Merkel afirmă că ei (germanii) respectă libertatea de expresie, ministrul (german) al afacerilor externe spune 'noi nu avem niciun impact asupra acestei decizii', dar dacă veți privi atent, veți vedea că ei nu critică această decizie", a declarat Bozdag pentru presă.

"Ei nu spun că decizia luată de autorități este una rea", a adăugat el.

Trei mitinguri menite să promoveze un vot favorabil la referendumul din 16 aprilie pentru întărirea puterilor președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, au fost anulate de către autoritățile locale germane joi și vineri.

Bozdag însuși urma să participe la un miting joi, la Gagguenau (sud-vest), anulat în aceeași zi.

Turcia a reacționat foarte violent, acuzând Germania să lucrează pentru victoria unui rezultat defavorabil în acest referendum.

La rândul său, guvernul olandez a estimat ca fiind "indezirabilă" organizarea, prevăzută pentru 11 martie, a unui miting pro-Erdogan la Rotterdam.

Întrebat cu privire la acest lucru, Bozdag a afirmat că responsabilii politici din Europa au adoptat o poziție anti-Turcia, în scopul de a câștiga voturi pentru alegeri, iminente în Olanda, ceea ce este "o mare eroare", în opinia sa.

Potrivit ministrului turc al justiției, "este foarte clar" că numeroase țări membre ale UE "se opun schimbării sistemului politic în Turcia" pentru că nu doresc ca Turcia să fie stabilă și puternică.

Tensiunile dintre Berlin și Ankara, constatate după puciul eșuat din iulie din Turcia, s-au agravat după încarcerarea, luni, pentru "propagandă teroristă", a corespondentului germano-turc al cotidianului Die Welt în Turcia, Deniz Yucel.

Erdogan l-a calificat vineri pe Yucel drept "un reprezentant al PKK", rebelii kurzi, și "un agent german", acuzație calificată drept "aberantă" de Berlin.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...