Moartea fulgerătoare a lui Al Capone, cel mai de temut gangster. Cea mai sângeroasă operațiune pe care a condus-o

Moartea fulgerătoare a lui Al Capone, cel mai de temut gangster. Cea mai sângeroasă operațiune pe care a condus-o

Un accident vascular cerebral, dublat de pneumonie, i-a adus sfârşitul, la doar 48 de ani, la 25 ianuarie 1947, celebrului Al Capone, unul dintre cei mai mari gangsteri din istorie. Cea mai crudă operaţiune mafiotă pe care a condus-o a avut loc în februarie 1929.

Al Capone, cel mai faimos gangster american FOTO Adevărul

A ajuns cap al mafiei la doar 26 de ani și a trăit visul american de a deveni milionar de tânăr, în ciuda unui coeficient de inteligență nu tocmai impresionant.

Născut pe 17 ianuarie în New York, Alphonse Gabriel „Al” Capone - fiul unei familii de imigranți italieni din zona Napoli - a dominat lumea interlopă din Chicago, după ce a devenit liderul unei mari rețele de crimă organizată: „Chicago Outfit”.

Veniturile din afaceri cu jocuri de noroc ilegale, din rețele de bordeluri, iar în anii regimului Prohibiției în SUA, din trafic ilegal de băuturi alcoolice, la care se adăuga extorcarea de bani sub forma taxelor de protecție l-au făcut milionar înainte de 30 de ani.

Expresia care azi desemnează infracțiunea de „ spălarea de bani” îi este atribuită chiar gangsterului american Al Capone , care investea în afaceri legale, prin interpuşi, bani proveniţi din vânzarea ilegală de alcool, prostituţie, şantaj şi alte infracţiuni.

Al Capone a renunțat la şcoală pe când era în clasa a VI-a. La doar 14 ani ani, făcea parte dintr-o bandă de hoţi.

A ajuns cap al mafiei la vârsta de 26 de ani, iar presa din Chicago l-a numit „Scarface”. Potrivit unui articol publicat de New York Times în 1929, niciun cetăţean american nu mai avusese avut parte de atâta publicitate, într-o perioadă atât de scurtă.

Al Capone obişnuia să trimită flori la funeraliile rivalilor săi. Se spune că la o înmormântare ar fi cheltuit peste 5.000 de dolari doar pentru flori.

Cea mai crudă operațiune pe care a coordonat-o

La 14 februarie 1929 a avut loc evenimentul care avea să rămână în istorie drept „Masacrul de Sfântul Valentin”, una dintre cele mai crude operaţiuni mafiote conduse de Capone, care avea să îi grăbească aducerea în faţa justiţiei.

În dimineaţa acelei zile, membri ai bandei Chicago Outfit, deghizaţi în poliţişti, s-au deplasat la un depozit aparţinând lui Bugs Moran, un alt gangster celebru al acelor ani, sub pretextul unei razii.

Aici au fost găsiţi şapte membrii ai grupării, care au fost scoşi afară şi aliniaţi în faţa unui zid, însă aceştia, convinşi că au de-a face cu poliţişti reali, nu au reacţionat în vreun fel. Imediat, identitatea de membri ai clanului Capone a fost dezvăluită, moment urmat de secerarea rivalilor cu tiruri cu sute de gloanţe.

Instantaneele de la locul masacrului, apărute în ziarele de a doua zi, arătând cadavrele descompuse de rafalele de gloanţe, într-o baltă imensă de sânge, au adus şocul comunităţii americane şi l-a transformat pe Capone în principala ţintă pentru autorităţi.

Incoruptibilii, pe urmele mafiotului

În contextul în care forţele polițienești din Chicago erau corupte, un agent al Biroului Prohibiţiei, pe nume Eliot Ness, aflat în fruntea unui grup de 11 agenţi, supranumiţi The Untouchables, incoruptibili şi curajoşi, a fost desemnat să îl prindă pe Al Capone şi să pună capăt activităţilor care încălcau Legea Volstead.

În cele din urmă, după eforturile lui Ness şi ale echipei sale, cariera de interlop celebru a lui Capone avea să se încheie în anul 1931, după mai bine de zece ani de afaceri înfloritoare, justiţia americană acuzându-l de evaziune fiscală. Culmea ironiei, el n-a fost niciodată condamnat pentru încălcarea legii prohibiţiei, acuzaţiile de nerespectare a legii Volstead fiind retrase din lipsă de probe.

A urmat un proces complicat, presărat, cum era de aşteptat, de nenumărate încercări ale lui Capone de a mitui şi intimida juraţii, care s-a încheiat cu o condamnare la 11 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, dar Al Capone a păcălit sistemul juridic american, el scăpând fără a fi acuzat nici pentru nenumăratele crimele pe care le-a orchestrat.

Închis la Alcatraz

În anul 1932, Al Capone a fost închis la penitenciarul din Atlanta, apoi a fost transferat la celebra închisoare Alcatraz.

Legea prohibiției avea să îşi înceteze efectele în anul 1933, iar imperiul comercial al lui Capone se prăbuşea.

În anul 1939, Capone este transferat într-o închisoare din California, iar câteva luni mai târziu este eliberat condiţionat pe motive medicale.

La ieşirea din închisoare, din vestitul gangster, crud şi nemilos, care terorizase ani la rând oraşul Chicago, nu mai rămăsese nimic: era o umbră, bolnav, slăbit, cu judecata alterată, sifilisul dobândit în anii tinereţii afectându-i întreg sistemul nervos.

Şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în Florida, fiind doborât, în cele din urmă, de un accident vascular cerebral, dublat de pneumonie, care i-au adus sfârşitul, la doar 48 de ani, la 25 ianuarie 1947.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

2 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

3 Andrei Caramitru șterge pe jos cu Nicușor Dan

4 Un fascinant material despre istoria Pământului... Ce s-ar fi întâmplat acum 591 de milioane de ani...

5 VIDEO Da, e Simion încolțit de ghinion...