Moartea lui Nicolae Labiș rămâne un mister după 66 de ani. „Am cerut dosarul morții la SRI. Mi s-a dat o pagină“

Moartea lui Nicolae Labiș rămâne un mister după 66 de ani. „Am cerut dosarul morții la SRI. Mi s-a dat o pagină“

Moartea lui Nicolae Labiș, la doar 21 de ani, rămâne un mister nedezlegat după șase decenii. Scriitorul Stelian Tănase dezvăluie faptul că în arhive nu se găsesc documente despre moartea lui.

Nicolae Labiș

Nicolae Labiș a murit în noaptea de 21 spre 22 decembrie în Spitalul „Central” din Bucureşti. Avea doar 21 de ani.

„Traumatism al coloanei vertebrale şi paraplegie”, acesta a fost diagnosticul pus de medici la momentul la care tânărul a fost dus la spital după accidentul petrecut pe linia tramvaiului de la Colţea. Era unul dintre cei mai iubiţi şi mai incomozi poeţi ai generaţiei sale. În noaptea fatidică, era însoțit de o misterioasă balerină din Rusia.

Scriitorul Stelian Tănase spune că moartea lui Labiș este o enigmă. „Asasinat? S-a sinucis? Accident? Împrejurarea rămâne până azi o enigmă. Am cerut dosarul morții sale la arhiva SRI în urmă cu 30 de ani. Mi s-a dat o pagină, într-un carton gri. Am făcut aceeași încercare prin 2007-8 la CNSAS. Tot fără succes. Cineva mi-a spus o dată că ar fi văzut niște pagini. Ele trebuie să existe – măcar cele ale procesului intentat vatmanului. Miliția a făcut o anchetă și fiind un accident soldat cu victimă, l-a trimis în judecată. Exista depozițiile martorilor, fotografii, probe, măsurători. A fost un proces…Unde este dosarul acesta? A dispărut? Cine era interesat să îl ascundă? E de știut. Securitatea? Numai ea avea puterea să distrugă un dosar“, scrie Stelian Tănase pe pagina de Facebook.

„Despre Labiș s-a vorbit în mai multe procese politice și anchete la Securitate prin 1958-59. Unii dintre prietenii lui au fost arestați, interogați, judecați, închiși și eliberați în 1964 la amnistie. Subiectul anchetelor a fost legătura unor studenți și tineri scriitori cu Labiș pe fondul revoluției din Ungaria din toamna 1956. 1956 a fost și anul dispariției poetului. Împrejurările acelea sunt până azi neclarificate deși s-a vorbit mult despre moartea lui. Pare să existe cineva care a obscurizat urmele întregii afaceri. A fost Labiș lichidat de Securitate!? Asta este întrebarea cheie. Unii au scris și cărți despre dispariția lui. Zvonurile s-au înmulțit, versiunile diferă mult și merg de la asasinat la sinucidere, la un banal accident de tramvai, cu un bețiv căzut sub șine“, este de părere scriitorul.

Mircea Dinescu a dezvăluit că Zaharia Stancu i-a spus că, în noaptea în care a murit, Nicolae Labiș avea la căpătâi doi securiști. „Știi că a murit cu securiștii la căpătâi la spital? Doi stăteau la căpătâiul lui și el nu le-a spus ce voiau ei – cine i-a tradus cele două poezii care-i apăruseră atunci, in ’56, într-o revista maghiară! Și știi cum a murit? Da, călcat de tramvai! L-au împins puțin, tovarășe Dinescu, l-au împins puțin!“. Ironia face, că acea noapte să fie prima în care tramvaiele circulau și după miezul nopții.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Cele mai noi date despre pensionarii din România

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...