Mobilizare parțială. Pe cine trimite Putin să moară în Ucraina: parlamentarii ruși, scutiți

Mobilizare parțială. Pe cine trimite Putin să moară în Ucraina: parlamentarii ruși, scutiți

În Rusia, circa 300.000 de bărbaţi sunt vizați de mobilizarea parțială, a declarat ministrul Apărării Serghei Șoigu, după anunțul președintelui Vladimir Putin. Astfel vor fi chemați în primul rând cei cu experiență de luptă și specialitate militară, în timp ce studenții sau parlamentarii vor fi scutiți, relatează TASS .

Amânarea mobilizării se acordă și senatorilor și deputaților Dumei de Stat FOTO Getty Images

Putin a susținut miercuri că Rusia se confruntă în Ucraina cu „practic întregul aparat militar colectiv al Occidentului” și că lungimea frontului depășește o mie de kilometri. Iar scopul operațiunii militare, potrivit președintelui rus , rămân neschimbate, și vizează în continuare „eliberarea întregului teritoriu al Donbassului”.

Mobilizarea, a explicat Șoigu, este efectuată pentru a asigura un control adecvat al teritoriilor deja eliberate ale republicilor populare Donețk și Lugansk, precum și al unor părți din regiunile Zaporojie și Herson.

Câți rezerviști vor fi chemați

Mobilizarea parțială se va aplica pentru 300.000 de rezerviști, sau aproximativ 1% din potențialul de mobilizare: cei cu experiență în serviciul militar și specialitate militară. Există aproape 25 de milioane de astfel de bărbați în Rusia, a spus Șoigu.

Rusia intenționează să mobilizeze aproximativ același număr de rezerviști pe care i-a recrutat deja Ucraina în armată, a spus Șoigu.

În discursul său televizat adresat națiunii ruse, Putin a spus că „doar cetățenii care se află în prezent în rezervă – mai presus de toate, cei care au servit în forțele armate și au anumite specialități militare – sunt supuși conscripției prin mobilizare parțială”.

Mobilizarea îi va viza pe cei cu experiență de luptă în primul rând, recrutarea studenților este exclusă „în orice circumstanță” a spus Șoigu la postul de televiziune Rossiya-24.

De asemenea, potrivit lui, mobilizarea nu se va aplica recruților care vor fi înrolați începând cu 1 octombrie. Nu există planuri de trimitere a recruților în zona operațiunii din Ucraina. Ei vor continua să servească pe teritoriul Rusiei.

Angajaților complexului militar-industrial li se va acorda o amânare de la mobilizare, după cum reiese din decretul lui Putin. Alte categorii specifice de cetățeni care au dreptul la o amânare și procedura de acordare a acesteia vor fi stabilite de guvern.

Cum va decurge mobilizarea

Mobilizarea parțială în conformitate cu decretul prezidențial începe la 21 septembrie și nu este stabilită o dată de încetare.

Numărul de recrutați și termenii de recrutare din fiecare regiune specifică vor fi stabilite de Ministerul rus al Apărării.

Din cauza mobilizării parțiale, cursurile intensive de rutină pentru rezerviști vor fi anulate, dar toți cei mobilizați vor urma pregătire suplimentară înainte de a fi trimiși în zona operațiunii militare.

Ce care vor fi mobilizații vor beneficia de același statut și salariu ca și cadrele militare angajate cu contract.

Contractele deja existente vor fi valabile până la sfârșitul perioadei de mobilizare parțială. Atât militarii contractuali, cât și cei mobilizați pot fi concediați la împlinirea vârstei de serviciu, din motive de sănătate, sau dacă au fost condamnați la închisoare..

Voluntarii care participă la operațiune și luptătorii miliției dinautoproclamatele republici populare din estul Ucrainei, â Donețk și Lugansk vor avea statut identic cu cel al personalului militar rus.

Categoriile de persoane care nu sunt vizate de mobilizare

Legea presupune că scutirea de mobilizare se va acorda cetățenilor identificați conform regulilor stabilite de guvern, temporar inapți pentru serviciu din motive de sănătate, taților singuri și taților cu mulți copii, tutorele sau curatorii fraților și surorilor minori, precum și altor categorii.

Amânarea se acordă și senatorilor și membrului Dumei de Stat.

Alți ruși pot primi, de asemenea, o amânare în conformitate cu un decret prezidențial (de data aceasta a fost stabilit pentru lucrătorii din industria de apărare).

Mobilizarea nu se poate aplica și celor care au o condamnare neștersă sau nesoluționată pentru săvârșirea unei infracțiuni grave.

Cei care sunt în rezervă, dar nu au fost chemați, pot fi trimiși să lucreze pentru forțele armate și alte trupe ca personal civil. Ministerul Apărării nu a anunțat încă astfel de planuri.

Cetăţenii ruși înscrişi în registrul militar de la începutul mobilizării nu au dreptul să-şi părăsească locul de reşedinţă fără permisiunea comisariatelor militare. Autoritățile nu au precizat încă dacă această prevedere se va aplica și celor care nu sunt vizați de mobilizarea parțială.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...