Mobilizarea parțială continuă în Rusia: „Să le spui că ai patru copii”. Imagini dramatice VIDEO

Mobilizarea parțială continuă în Rusia: „Să le spui că ai patru copii”. Imagini dramatice VIDEO

În mai multe regiuni din Rusia, bărbații vizați de mobilizarea parțială au primit noaptea trecută citații acasă, iar joi dimineață au fost urcați în autobuze și duși către centrele de recrutare militară. Potrivit publicațiilor ruse au fost chemați și tații a 4-5 copii, chiar dacă legea spune că trebuie scutiți.

Recruții din Neriungri își iau la revedere de la rude Foto: Captură video

Mai multe citații au fost emise miercuri seara și în Republica Buriatia, Federația Rusă și distribuite toată noaptea. Acestea indicau ora la care cei vizați trebuiau să se prezinte la biroul militar de înregistrare și înrolare - joi, între 6 și 9 dimineața, conform publicațiilor Meduza și Sibreal . Din cei circa 980 de mii de locuitori ai republicii circa 6-7 mii ar putea fi mobilizați.

Angajații biroului militar de înregistrare și înrolare au ajuns noaptea trecută și în satul Kurumkan, unde dintr-o populație de 5,5 mii de locuitori, circa 700 de recruți urmau să fie mobilizați. Potrivit martorilor oculari, cu o seară înainte, patru autobuze au fost trimise la Ulan-Ude.

Peste 100 de persoane au fost mobilizate și în districtul Tunkinsky. Iar din acest raion vor fi chemați circa 2,2 mii de locuitori.

Pregătirea recruților ar urma să aibă loc în orașul Borzya, Trans-Baikal, înainte de a fi trimiși în Ucraina.

Buriația a trăit astăzi una dintre cele mai groaznice nopți din istoria sa. Oamenii fug în Mongolia. Primesc, la fel ca colegii mei de la Fundația Buryatia Liberă, sute de mesaje care mă întreabă cum să plec la Ulaanbaatar. Acest caz este despre drepturile minorităților naționale din Rusia lui Putin”, a scris Alexander Garmazhapova, șeful Fundației Buriatia Liberă, pe Facebook.

Printre cei deja mobilizați se numără și directorul școlii de învățământ general din satul Kyren. Nu exista nemulțumire sau lipsă de dorință de a lupta. „Toată lumea știa că va fi mobilizare și erau pregătiți să vină după ei”, spune un oficial.

Victoria Maladayeva, activista mișcării „Buriația Liberă”, a publicat un videoclip în care un membru al biroului de înregistrare și înrolare militară îi instruia pe recruți, explicându-le cum li se va schimba viața.

"Trebuie să învățăm cum să ne pansăm, să acordăm primul ajutor, pentru că oamenii mor din cauza pierderii de sânge. Băieți, veți fi trimiși la luptă după ce veți fi pregătiți. Prin urmare, trebuie să tratați această situație ca pe ceva normal", a spus comisarul militar.

El a mai precizat că recruții trebuie să se urce într-un autobuz, din care este imposibil să plece. "

Veți avea timp pentru o pauză de țigară la ieșirea din satul Kurumkan. Coborâți, mergeți și la toaletă, fumați", spunea un angajat al biroului de înregistrare și înrolare militară.

Tată a cinci copii, chemat la luptă

În orașul Ulan-Ude un tată a cinci copii a fost chemat și el la mobilizare pentru „operațiunea specială” în Ucraina, a spus soția sa, jurnalista Yanina Nimaeva, conform publicației tayga.info .

Soțul meu are 38 de ani, nu este în rezervă, nu a servit armata. Lucrează în departamentul pentru situații de urgență al Primăriei Ulan-Ude.

Colegii lui l-au sunat și l-au întrebat: „Unde ești? Acum vei primi o citație. O fată te va suna și îți va explica totul”- Iar la final l-a întrebat „Ai cinci copii?” [Soțul] a râs, spunând că da, cinci copii. „Ei bine, așteptați ordinea de zi”, a povestit Nimaeva.

Potrivit ei, mai târziu soțul ei a fost sunat, iar a doua zi, la ora 14:00 era deja programat să ia un tren spre Chita.

„Înțeleg că avem planuri. Republica noastră trebuie să adune 4.000 de soldați. Dar unele aspecte și principii ale acestei mobilizări parțiale trebuie respectate.”

„Să le spui tuturor de acolo că ai patru copii”

Publicația Meduza a relatat o situație similară. Pe o stradă din oraș jurnaliștii au zărit o femeie în vârstă cu o eșarfă de lână pe cap, ce ținea în mâini o pungă de plastic, care conținea cinci pachete de țigări Peter I. Ea așteaptă ca ginerele, în vârstă de 35 de ani ei să fie adus la secția de recrutare după ce a primit o citație.

Am trei fii deja acolo”, spune femeia încet. - „Acum îl vor lua pe ginere. Toată lumea vrea să lupte, toată lumea. Bărbații sunt cam nebuni”, a spus femeia. Apoi telefonul ei a sunat, iar ea a răspuns, la început calmă, apoi a strigat: „Pașa, vii? Da, am adus țigări. Să le spui tuturor de acolo că ai patru copii, auzi? Spune tuturor! Poate că te vor lăsa să pleci.”

Potrivit legii scutirea de mobilizare se acordă cetățenilor identificați conform regulilor stabilite de guvernul rus, printre care bărbaților inapți pentru serviciu din motive de sănătate, taților singuri și taților cu mulți copii.

Joi dimineață recruții, aduși cu două Ford-uri albe și două autobuze școlare galbene, până în fața porții centrelor de recrutare au fost văzuți coborând din mașini, îmbrăcați în haine militare, cu genți sau rucsacuri în mâini pe care soțiile și mamele lor le-au pregătit.

De altfel, pe rețelele de socializare au apărut mai multe videoclipuri în care bărbații își iau rămas bun de la rudele lor.

În videoclipul de mai jos, mai mulți bărbați din Neriungri, un oraș din Iacuția, își iau la revedere de la rude înainte de a fi urcați în autobuze pentru a fi duși la centrele de recrutare militară.

Circa 300.000 de bărbaţi, în primul rând cei cu experiență de luptă și specialitate militară, sunt vizați de mobilizarea parțială, a declarat ministrul Apărării Serghei Șoigu, după anunțul de miercuri dimineață al președintelui Vladimir Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria