Modalitățile prin care Prigojin poate semăna haos și după moarte

Modalitățile prin care Prigojin poate semăna haos și după moarte

Ieșirea din scenă a șefului mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, după o presupusă moarte fulgerătoare într-un accident de avion, miercuri, a lăsat în urmă multe întrebări, dar și incertitudine cu privire la ceea ce le rezervă viitorul celor câtorva mii de luptători ai grupului său paramilitar, Wagner.

Mercenarii Wagner din Belarus se întorc în Rusia după moartea lui Prigojin FOTO EPA-EFE

Prigojin apărea pe lista pasagerilor de la bordul avionului privat Embraer care a intrat în picaj - din cauze încă neelucidate - în regiunea Tver din Rusia, potrivit organizației federale de aviație din Rusia. BBC a observat că confirmarea prezenței șefului Wagner la bordul avionului care venea de la Moscova și avea destinația Sankt Petersburg a fost „neobișnuit de rapidă”.

Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a fost multă vreme asociat cu violențele și haosul ce au însoțit schemele de afaceri dubioase ale grupării Wagner în Orientul Mijlociu, Africa și Europa. Poreclit drept „bucătarul lui Putin” prin prisma contractelor de catering cu Kremlinul, moștenirea sa se împletește cu nenumăratele acuzații de abuzuri asupra drepturilor omului care au venit la pachet cu îndeletnicirea de a rezolva treburile murdare ale președintelui rus Vladimir Putin.

În cele din urmă, gura sa prea mare- de când și-a întețit criticile publice la adresa Kremlinului, culminând cu revolta sa de scurtă durată, și până la ultimul său mesaj video înregistrat în Africa, cu doar o zi înainte de a se îmbarca în avion - s-ar putea să-i fi pecetluit soarta. După ce a pornit în marș spre Moscova pentru a contesta conducerea operațiunilor de război în Ucraina, în iunie, observatorii vechi ai regimului de la Kremlin au presupus că cel mai probabil asasinii lui Putin așteptau.

Totuși, în timp ce viitorul operațiunilor Grupului Wagner - și al întregului imperiu al lui Prigojin, de la minerit la operațiuni de propagandă în numele Moscovei - atârnă în balanță, s-ar putea să nu fie încă sfârșitul pentru elemente ale mașinațiunilor șefului Wagner, chiar dacă acestea capătă noi forme.

În acest moment, viitorul Grupului Wagner va cădea probabil în mâini pro-Putin, a apreciat pentru Daily Beast Ronald Marks, fost ofițer al serviciilor clandestine ale CIA și asistent special al directorului adjunct al serviciilor centrale de informații pentru afaceri militare.

„Grupul Wagner va fi preluat de cineva care este prieten cu Putin sau, cu siguranță, care îl va linguși pe Putin în acest moment”, a prezis Marks.

În opinia sa, motivul probabil pentru care Putin a decis să amâne cu câteva săptămâni uciderea lui Prigojin, după ce acesta a pus la cale rebeliunea militară împotriva conducerii armatei ruse, a fost găsirea unui succesor.

„În plus, un accident de avion în Rusia este foarte trist”, a comentat Marks, menționând că criticii regimului obișnuiesc să moară din motive suspecte sau inexplicabile, cum ar fi căderea de la ferestre. „Ferestrele rusești sunt foarte greu de deschis și de închis, ei aruncă oamenii pe fereastră, scările sunt alunecoase, au loc accidente- ceea ce îți dorești în vechea lume a spionajului: negarea plauzibilă”, a subliniat acesta.

Sean McFate, un expert în miliții mercenare și fost parașutist și ofițer este la rândul său de părere că modelul Wagner va dăinui, în ciuda a ceea ce a pățit Prigojin.

„Poate că Prigojin e mort, dar nu cred că este valabil și pentru modelul său de afaceri. Produce prea mulți bani și servește intereselor hegemonice ale Rusiei”, a apreciat McFate pentru Daily Beast. „E de așteptat ca altcineva din Wagner să apară și să preia conducerea, probabil cu aprobarea lui Putin. Tototavă, așteptați-vă la imitatori”.

Totuși, nu toți cei familiarizați cu modul de operare a grupului Wagner sunt la fel de convinși că tranziția va fi una prea lină.

În Belarus, miza următoarei mișcări a Wagner este extrem de mare. Aproape 6.000 de luptători Wagner s-au mutat în această țară în urma revoltei lui Prigojin, în urma unei înțelegeri încheiate între Putin, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, și șeful mercenarilor.

Decizia de a transfera luptătorii grupării în Belarus - sub supravegherea lui Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin - a fost de natură să stârnească panică la granițele țării în ultimele săptămâni. Oficialii din statele membre ale NATO, precum Polonia, au tras un semnal de alarmă cu privire la amenințările hibride reprezentate de Belarus și Rusia, dar la posibilitatea ca acești luptători să le traverseze granițele și să creeze haos în țările lor.

Relocarea luptătorilor Wagner în Belarus a ridicat semne de întrebare cu privire la cine este cu adevărat responsabil de operațiunile lor – dacă Putin conduce din culise, dacă Lukașenko coordonează în rol de marionetă a lui Putin sau dacă Prigojin rămâne la butoane.

În prezent, odată cu decesul anunțat al lui Prigojin, în cercurile politice care sunt împotriva lui Lukașenko și a alianței sale din ce în ce mai puternice cu Moscova își face loc speranța că mercenarii Wagner se vor destructura și astfel potențialele amenințări ale Wagner în interiorul Belarusului - și în țările vecine – nu vor mai exista.

În viziunea lui Franak Viacorka, principalul consilier politic al liderului opoziției democratice din Belarus, Sviatlana Țihanouskaia, dispariția lui Prigojin „poate schimba multe lucruri”.

„Grupul Wagner nu poate exista fără liderul său”, a apreciat Viacorka pentru The Daily Beast. „A fost clădit pe carisma lui Prigojin, pe puterea lui și pe capacitatea lui de a găsi oportunități pentru ei. Acest grup... a pierdut foarte mult”, subliniat el.

„Să sperăm că vom asista la unele schimbări în ceea ce privește prezența lui Wagner în Belarus. Ei ar putea părăsi țara, ar putea fi convertiți în altceva, ar putea dispărea. Urmărim îndeaproape. În momentul de față strângem informații despre baza militară unde au fost prezenți”, a declarat Viacorka. "

„Este, de asemenea, probabil că Lukașenko va putea prelua grupul Wagner în Belarus și nu va putea să-i plătească, desigur, așa că asta schimbă multe”, a spus el.

Luptători Wagner au părăsit deja în masă Belarusul pentru a lupta în altă parte din cauza salariilor mici în comparație cu contractele anterioare sub conducerea lui Prigojin, potrivit unui raport recent al Forțelor pentru Operațiuni Speciale din Ucraina..

„Lukașenko este, de asemenea, foarte speriat pentru că ar putea fi în acel avion, metaforic vorbind. Ar putea fi și el următorul. Putin a arătat clar ce va face cu cei care nu-i sunt suficient de loiali. Totodată, trimite un semnal oamenilor din jurul lui Lukașenko că ar putea pierde protecția în orice moment. Așa că, cu siguranță, asta poate declanșa unele turbulențe”, a explicat Viacorka pentru Daily Beast.

Cei care se află în prima linie a luptei împotriva influenței rusești în Belarus caută să exploateze acest moment de slăbiciune. Este o "fereastră de oportunitate", a spus Viacorka.

Pe de altă parte, luptătorii wagnerieni rămași fără lider, probabil că își vor păzi spatele în urma morții lui Prigojin- fără a ține cont de așa-zisele „garanții de securitate” care lea-u fost oferite prin acordul de încetare a revoltei, a explicat oficialul opoziției.

„Lukașenko este cel care a spus că a negociat înțelegerea cu Putin și că i-a promis siguranță lui Prigojin. Dar nu există siguranță atunci când te afli în mâinile lui Lukașenko și Putin. Ei nu pot face nicio promisiune. Iar înțelegerile și acordurile cu ei nu înseamnă nimic. Vestea despre moartea lui Prigojin îi va speria foarte tare pe mercenari”, a subliniat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat