Moldova speră să primească gaze din Azerbaidjan prin România

Moldova speră să primească gaze din Azerbaidjan prin România

Partidul de guvernământ din Republica Moldova consideră că gazul din România către Moldova poate fi furnizat prin gazoductul Iași-Ungheni, care a fost construit cu ajutorul UE în 2014.

Foto: Arhiva Adevărul

Moldova se așteaptă să primească gaze din Azerbaidjan prin România, grație unui acord semnat de compania petrolieră azeră SOCAR și româna Romgaz SA, a anunțat vineri președintele Parlamentului Republicii Moldova, șeful Partidului Acțiune și Solidaritate, la guvernare, Igor Grosu, la TVR Moldova .

"În cadrul acestui acord, gazul din Azerbaidjan va trece prin Turcia către gazoductul Transbalcanic și în România. Acest lucru va permite Moldovei să-l cumpere. Vom folosi această sursă suplimentară de gaz", a spus Grosu. Potrivit acestuia, gazul din România în Moldova poate fi furnizat prin gazoductul Iași-Ungheni, lung de 43,2 km, care a fost construit cu ajutorul UE încă din 2014 și nu a fost folosit în toți acești ani. Grosu a precizat că republica, dacă prețul este favorabil, îl va putea pompa în depozitele subterane ale țărilor vecine, întrucât nu are propriile sale depozite de gaz.

Capacitatea de debit a gazoductului din România este de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, în timp ce republica, împreună cu Transnistria nerecunoscută, consumă până la 3 miliarde de metri cubi din acest combustibil.

Marea majoritate a moldovenilor - 67,2% - consideră că președintele Maia Sandu trebuie să meargă la Moscova pentru a negocia cu conducerea rusă prețuri favorabile la gaze pentru țară. Acestea sunt datele unui sondaj de opinie publică realizat în ianuarie cu ajutorul companiei sociologice din UE, CBS-Research.

În Moldova, de-a lungul anului, tarifele la gaze pentru consumatori au crescut de șapte ori, pentru energie electrică - de trei ori, pentru alimentarea cu apă - de două ori. Vara trecută, la Chișinău și în alte orașe au început proteste antiguvernamentale în masă, ai căror participanți cer demisia lui Sandu și a guvernului Nataliei Gavrilița. Participanții lor acuză autoritățile că nu pot face față creșterii prețurilor, o inflație record în ultimii 20 de ani, care s-a ridicat la 34% pe bază anuală.

Conducerea țării a fost criticată pentru refuzul de a negocia prețuri mai bune la gaz cu Rusia și pentru „declarațiile militariste” pe fundalul conflictului ucrainean și pentru presiunea politică asupra reprezentanților opoziției.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”