Momentul în care blindatele occidentale străpung principala linie de apărare rusă pe frontul sudic VIDEO

Momentul în care blindatele occidentale străpung principala linie de apărare rusă pe frontul sudic VIDEO

Oficialii ucraineni au declarat că forțele lor armate au străpuns o linie cheie de apărare rusă în sud-estul țării cu ajutorul blindatelor occidentale, între care Stryker furnizate de SUA, relatează Insider.

Forțele ucrainene au reușit să facă o străpungere în așa-numita „linie Surovikin”, apărările rusești în trei straturi compuse din dinți de dragon, tranșee și câmpuri minate, a declarat un comandant pentru publicația „The Washington Post”. Armata ucraineană a trimis pentru prima dată blindatele pentru infanterie Stryker în luptă luna trecută, în sud, în regiunea Zaporojie, frontul principal al contraofensivei ucrainene.

Breșa a fost una mică și a fost întâmpinată cu riposta intensă a artileriei ruse, a relatat The Wall Street Journal. Totuși, comandanții ucraineni fac planuri pentru a aduce mai multe dintre aceste blindate în zonele mai puțin fortificate ale liniei.

„Ne croim drum înainte Îi distrugem. Dar cu ce preț..", a declarat un ofițer ucrainean pentru WSJ.

Analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW) au apreciat că abilitatea forțelor ucrainene de a aduce blindate până „la și prin cele mai formidabile apărări rusești” este un semn important de progres pentru contraofensiva ucraineană.

În ceea ce acești analiști au numit o "inflexiune semnificativă", forțele mecanizate ucrainene au străpuns pentru prima dată linia principală a șanțurilor antitanc și a obstacolelor de tip "dinții dragonului" ale Rusiei, în apropiere de satul Verbove din regiunea Zaporojie, a relatat site-ul de specialitate War Zone.

Această breșă, geolocalizată de ISW, precum și de The Wall Street Journal, a permis vehiculelor blindate Stryker, donate de SUA, respectiv celor Marder, donate de Germania, să treacă dincolo de aceste linii, potrivit ISW.

Deși mică și puternic contestată, breșa este importantă în măsura în care oferă forțelor ucraineni o șansă mai bună de a trece cu mai multe blindate, de a extinde punctul strategic Robotîne -Verbove și de a se apropia în acest fel de obiectivul principal de a tăia așa-numitul pod terestru către Crimeea. Între timp, efectivele ucrainene caută să înainteze mai departe spre sud, și să ajungă la orașul Tokmak, următoarea țintă majoră, de unde să continue spre Melitopol.

Avansurile realizate cu blindate raportate marchează o evoluție notabilă pentru forțele ucrainene care luptă în regiunea sudică Zaporojie Acestea au prins avânt în ultimele săptămâni, obținând mici câștiguri teritoriale și reușind să pună presiune asupra liniilor de apărare puternice ale Rusiei.

Vehiculele Stryker și Marder par a fi primele blindate grele care avansează dincolo de apărările anti-tanc rusești.

Vehiculele blindate de luptă Stryker fabricate în SUA sunt sisteme versatile pe roți care au fost trimise în Ucraina la începutul acestui an. Vehiculele de luptă ale infanteriei germane Marder, care seamănă cu tancurile ușoare și pot transporta până la șase persoane, au fost livrate câteva luni mai târziu.

Ce au scris bloggerii ruși pro-război

Bloggerii militari pro-ruși oferă o serie de informații despre situația actuală din zonă, oferind o perspectivă diferită.

Forțele ucrainene au fost „înfrânte” „în acea zonă, potrivit canalului de Telegram „Operațiunea Z”: „După o pauză de trei săptămâni, Kievul a aruncat masiv echipamente occidentale și de altă natură în luptă - și a fost extrem de nereușit. Trupele de recunoaștere ale brigăzii 22 a forțelor speciale din cadrul GRU au reperat atacul și au dirijat focul asupra inamicului timp de șapte ore”.

Dronele „au acoperit un grup de asalt al trupelor ucrainene pe linia frontului în regiunea Zaporojie, între satele Robotîne și Verbove", forțând o retragere ucraineană, a declarat șeful mișcării "Suntem împreună cu Rusia", Vladimir Rogov, pe canalul său Telegram.

Canalul de Telegram „Zona Gri” a remarcat "numărul fără precedent de unități" pe care Ucraina le-a angajat în această ofensivă "în speranța de a crea o breșă în apărarea noastră și de a pătrunde până la Tokmak".

Pe lângă încercarea de a avansa spre est, spre Verbove, forțele ucrainene atacă și spre vest, spre micul sat Novoprokopivka, la sud de Robotîne, potrivit Grey Zone. Orașul respectiv se află de-a lungul autostrăzii cheie TO-408, care duce spre sud la Tokmak.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat