Momentul în care o dronă de mari dimensiuni decolează în premieră de pe cel mai nou portavion britanic VIDEO

Momentul în care o dronă de mari dimensiuni decolează în premieră de pe cel mai nou portavion britanic VIDEO

O dronă militară de mari dimensiuni, special modificată, a fost lansată cu succes de pe cel mai nou portavion britanic, a anunțat Marina Regală, într-un zbor ce marchează o etapă majoră pe care doar SUA reușiseră să o atingă până acum, relatează Insider.

Drona Mojave are 9 metri lungime și peste o tonă și jumătate FOTO Captură Marina Regală britanică

În cadrul unui test de zbor efectuat în largul coastei Virginiei, drona pilotată de la distanță - o aeronavă fără pilot Mojave - a decolat și a aterizat pe puntea navei HMS Prince of Wales, clasa Queen Elizabeth, în cursul unei sesiuni de antrenament cu forțele americane, a precizat Marina Regală într-un comunicat, vineri.

Dronele Mojave au fost dezvoltate pornind de la MQ-1C Gray Eagle și MQ-9 Reaper și sunt adaptate pentru decolări și aterizări scurte. Ele au o lungime de puțin peste 9 metri și o anvergură a aripilor de 17 metri.

Niciun sistem fără echipaj de această dimensiune „nu a mai zburat vreodată de pe un portavion în afara Marinei americane", iar testele au arătat, totodată, cum pot opera dronele alături de avioanele de luptă, precum avioanele de vânătoare invizibile F-35 de generația a cincea staționate la bordul portavionului britanic, a subliniat marina britanică.

„Succesul acestui test anunță un nou început în modul în care desfășurăm aviația maritimă și reprezintă un alt pas interesant în evoluția grupului de atac al portavioanelor Marinei Regale într-o forță de luptă mixtă cu echipaj și fără echipaj", a declarat în comunicat contraamiralul James Parkin, care a contribuit la planificarea testului.

O înregistrare video distribuită de contul oficial al HMS Prince of Wales arată Mojave, care este capabil de misiuni de lungă durată și poate fi puternic înarmat cu până la 16 rachete Hellfire, operând de pe puntea portavionului.

„Mojave-ul nostru operând cu succes în acest mediu deschide o multitudine de noi moduri în care aeronavele noastre pot fi folosite pentru a sprijini operațiunile navale multidomeniu", a transmis compania General Atomics, care a dezvoltat și dronele Gray Eagle și Reaper. Oferind sistemelor fără pilot capacitatea de a efectua decolări și aterizări scurte, a adăugat aceasta, aceste aeronave pot opera în zone unde altminteri nu ar fi fost posibil.

Viceamiralul Martin Connell, al doilea înalt ofițer al Marinei Regale, a declarat că sistemele fără pilot reprezintă „următorul pas logic” pentru a asigura faptul că forța maritimă este capabilă să lupte într-un „mediu operațional din ce în ce mai complex”.

Royal Navy lansează de ani de zile drone de navele sale, dar Mojave este semnificativ mai mare și mai complexă decât cele anterioare. Testul de zbor al Mojave este doar una dintre mai multe premiere revoluționare implicând drone și aeronave care au avut loc la bordul HMS Prince of Wales în ultimele săptămâni.

În septembrie, o dronă a livrat marfă pe portavion și apoi s-a întors pe uscat. Luna următoare, un F-35B - o variantă a avionului de vânătoare cu capacitatea de decolare scurtă și de a efectua aterizări verticale - a fost lansat de pe puntea navei cu o încărcătură completă în ceea ce se numește „modul bestie”.

"În timpul unei desfășurări axate pe experimentare și pe extinderea capacităților clasei Queen Elizabeth, acesta este unul dintre cele mai importante momente", a declarat comandantul Martin Russell, care supraveghează operațiunile aeriene la bordul HMS Prince of Wales, după testul de miercuri. El a spus că această capacitate este percepută drept „o privire în viitorul acestor nave”.

HMS Prince of Wales a intrat în serviciu în 2019, la doi ani după HMS Queen Elizabeth, nava amiral a flotei britanice. Cele două nave cu propulsie convențională - cele mai mari construite vreodată de Marea Britanie - pot transporta două duzini de avioane F-35B și mai multe elicoptere de vânătoare de submarine Merlin.

Prin testul reușit al Mojave, HMS Prince of Wales calcă pe urmele Marinei americane, care operează de mult timp avioane mari fără pilot de pe navele sale de război. Printre acestea se numără drone de recunoaștere și supraveghere, dar și elicoptere pilotate de la distanță și sisteme de realimentare aeriană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat