Monede din aur vechi de peste 1.000 de ani, descoperite în Israel

Monede din aur vechi de peste 1.000 de ani, descoperite în Israel

Sute de monede din aur, care au rămas ascunse într-un vas de lut timp de peste o mie de ani, au fost descoperite de un grup de tineri în Israel, informează Reuters luni.

Comoara a fost găsită pe 18 august de mai mulţi tineri voluntari care lucrau pe un şantier arheologic în centrul Israelului, unde urmează să fie construit un nou cartier, a anunţat luni Autoritatea israeliană pentru antichităţi.


Foto: (c) Heidi Levine/Pool via REUTERS


"Persoana care a îngropat această comoară în urmă cu 1.100 de ani se aştepta să o recupereze şi a securizat vasul cu un cui, pentru ca acesta să nu se mişte. Nu putem decât să emitem presupuneri în legătură cu ceea ce l-a împiedicat să revină să îşi recupereze comoara", a declarat directorul şantierului arheologic, Liat Nadav-Ziv.

Vasul cu monede a fost găsit într-o zonă în care în urmă cu un mileniu se aflau mai multe ateliere, însă identitatea proprietarului comorii rămâne învăluită în mister.


Foto: (c) Heidi Levine/Pool via REUTERS


Datând din secolul al IX-lea e.n. din perioada Califatului Abassid, cele 424 de monede din aur de 24 de carate alcătuiau o sumă importantă pentru acea vreme, a declarat Robert Kool, expert în numismatică în cadrul Autorităţii israeliene pentru antichităţi.

"De exemplu, cu o astfel de sumă, un om putea să cumpere o casă de lux în unul dintre cele mai bune cartiere din Al-Fustat, uriaşa şi bogata capitală a Egiptului în acele zile", a declarat Robert Kool.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale