Mongolia are un nou președinte, fost judoka

Khaltmaa Battulga este noul președinte al Mongoliei, transmit AFP și Xinhua; el a obținut 50,6% din voturi în al doilea tur al alegerilor, desfășurat vineri, arătau sâmbătă rezultatele după ce numărătoarea voturilor practic se încheiase. Prezența la vot a fost de 60,4%. Au votat peste 1,2 milioane de cetățeni.

Contracandidatul Mieygombo Enkhbold, actualul președinte al Parlamentului, fost prim-ministru și primar al capitalei, și-a recunoscut înfrângerea printr-un discurs difuzat pe Facebook. El a candidat din partea Partidului Poporului din Mongolia, formațiunea de guvernământ și se angajase să continue programul de redresare economică, după un ajutor de 5,5 miliarde de dolari primit de la Fondul Monetar Internațional în luna mai.

Noul președinte, în vârstă de 54 de ani este un fost judoka, în prezent om de afaceri, provenit din Partidul Democrat, de opoziție. El a promis un control guvernamental sporit asupra minelor. Este cunoscut sub porecla Genco, provenită din filmul Nașul, foarte popular în Mongolia.

Din punct de vedere al sistemului politic, Mongolia este o democrație parlamentară, arată Reuters. Președintele are însă drept de veto asupra legilor adoptate și numește magistrații.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

2 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

3 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

4 Legist INML București / „Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată alt…

5 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…