Mongolia are un nou președinte, fost judoka

Mongolia are un nou președinte, fost judoka

Khaltmaa Battulga este noul președinte al Mongoliei, transmit AFP și Xinhua; el a obținut 50,6% din voturi în al doilea tur al alegerilor, desfășurat vineri, arătau sâmbătă rezultatele după ce numărătoarea voturilor practic se încheiase. Prezența la vot a fost de 60,4%. Au votat peste 1,2 milioane de cetățeni.

Contracandidatul Mieygombo Enkhbold, actualul președinte al Parlamentului, fost prim-ministru și primar al capitalei, și-a recunoscut înfrângerea printr-un discurs difuzat pe Facebook. El a candidat din partea Partidului Poporului din Mongolia, formațiunea de guvernământ și se angajase să continue programul de redresare economică, după un ajutor de 5,5 miliarde de dolari primit de la Fondul Monetar Internațional în luna mai.

Noul președinte, în vârstă de 54 de ani este un fost judoka, în prezent om de afaceri, provenit din Partidul Democrat, de opoziție. El a promis un control guvernamental sporit asupra minelor. Este cunoscut sub porecla Genco, provenită din filmul Nașul, foarte popular în Mongolia.

Din punct de vedere al sistemului politic, Mongolia este o democrație parlamentară, arată Reuters. Președintele are însă drept de veto asupra legilor adoptate și numește magistrații.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesant! / Mesajul criptic al lui Kirilo Budanov și ce spune despre moartea lui Navalnîi

2 „Dacă nu face față, poate să vină cu un coleg” / Săpunaru, umilit puțin de o fană a Rapidului...

3 VIDEO „Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Mi-e scârbă de mine că de doi ani o duc rău cu ea”

4 Foarte interesante amănunte...

5 O notă confidențială a spionajului francez care dă de gândit