Moody's a plasat ratingul Turciei sub revizuire pentru o posibilă retrogradare

Moody's a plasat ratingul Turciei sub revizuire pentru o posibilă retrogradare

Agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service a plasat, luni, ratingul de țară al Turciei sub revizuire pentru o posibilă retrogradare, după ce recent președintele Recep Tayyip Erdogan a dejucat o tentativă de puci militar, transmite Bloomberg.

În 2013, Moody's Investors Service a acordat Turciei un rating "Baa3", cel mai mic rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiții. Perspectiva asociată este una "negativă", ceea ce înseamnă că o retrogradare va duce ratingul Turciei în categoria "junk".

"Revizuirea este determinată de necesitatea de a evalua impactul pe termen mediu al recentului puci eșuat asupra creșterii economice a Turciei, instituțiilor politice și rezervelor externe, având în vedere provocările care există în toate aceste domenii", precizează Moody's.

Deși a fost zdrobită în câteva ore, tentativa eșuată de lovitură de stat amenință să destabilizeze economia turcă, puternic dependentă de intrările de capital pentru finanțarea deficitului de cont curent. Politicile autoritare ale lui Recep Tayyip Erdogan îi îngrijorau deja pe investitori, în condițiile în care și-a înlăturat rând pe rând principalii săi consilieri economici, ceea ce a dus la scăderea investițiilor străine.

"Progresele sub așteptări ale Turciei pe calea reformelor economice, în contextul încetinirii creșterii economice și diminuării rezervelor externe au fost incluse în perspectiva negativă de rating atribuită de Moody's. Deși puciul a eșuat, evenimentul în sine este posibil să agraveze provocările în aceste domenii", avertizează analiștii de la Moody's.

Anterior, o altă mare agenție de rating, S&P Global Ratings, a anunțat și ea că va evalua implicațiile puciului în zilele următoare. În luna mai a acestui an, S&P a revizuit perspectiva de rating a Turciei la stabilă, de la negativă, dar a menținut ratingul la "BB plus". La rândul său, Fitch Ratings a apreciat luni că există riscuri politice la adresa profilului de credit al Turciei, dar nu a luat nicio acțiune cu privire la ratingul de țară.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”