Moscova denunţă anularea 'ruşinoasă' a refuzului de a-l extrăda pe Assange

Moscova denunţă anularea 'ruşinoasă' a refuzului de a-l extrăda pe Assange

Rusia a denunţat vineri decizia justiţiei britanice de a anula în apel refuzul extrădării în Statele Unite a fondatorului Wikileaks Julian Assange, pe care Washingtonul vrea să-l judece pentru o scurgere masivă de documente, relatează France Presse.

"Această decizie ruşinoasă într-un dosar politic împotriva unui jurnalist şi a unei personalităţi publice este o altă ilustrare a viziunii canibale asupra lumii a tandemului anglo-saxon", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pe contul său de Telegram.

"Occidentul a sărbătorit cu demnitate Ziua Internaţională a Drepturilor Omului (10 decembrie) şi încheierea 'Summitului pentru Democraţie' ", a ironizat ea, referindu-se la un summit virtual organizat de preşedintele american Joe Biden care se încheie vineri.

Moscova îi ia apărarea în mod regulat lui Julian Assange, pe care îl prezintă drept un campion al libertăţii presei, aminteşte AFP.

Statele Unite îl acuză că a difuzat, începând din 2010, peste 700.000 de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.

În 2016, într-un moment cheie al campaniei prezidenţiale din SUA, Wikileaks a publicat de asemenea mii de e-mailuri piratate ale echipei candidatei democrate Hillary Clinton, care au contribuit la înfrângerea acesteia în faţa lui Donald Trump.

Acest episod a alimentat suspiciuni de coluziune între Moscova şi Assange, care de asemenea a colaborat în mod regulat cu canalul de televiziune RT, deţinut de Kremlin.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...