Moscova închide consulatul Suediei de la Sankt-Petersburg şi expulzează cinci diplomaţi suedezi

Moscova închide consulatul Suediei de la Sankt-Petersburg şi expulzează cinci diplomaţi suedezi

Diplomaţia rusă a anunţat joi că va închide începând cu 1 septembrie consulatul Suediei de la Sankt-Petersburg şi pe cel al Rusiei din Goteborg, în Suedia, ca răspuns la "politica de confruntare" dusă de Stockholm.

Consulatul Suediei de la Sankt-Petersburg

De asemenea, Ministerul de Externe rus a anunţat expulzarea a cinci diplomaţi suedezi ca răspuns la o măsură similară luată la adresa unor diplomaţi ruşi, scrie Agerpres.

Guvernul suedez a anunţat la sfârşitul lui aprilie expulzarea a cinci diplomaţi ruşi de la ambasada din Stockholm pentru activităţi "incompatibile" cu statutul lor. Măsura a intervenit la două săptămâni după ce Norvegia a anunţat expulzarea a 15 membri ai personalului ambasadei ruse la Oslo, pe care i-a acuzat de activităţi de spionaj sub statutul lor diplomatic.

Potrivit unei investigaţii comune a televiziunilor publice nordice, difuzată în urmă cu câteva zile, zeci de nave ruseşti au patrulat în Marea Nordului în ultimele luni pentru a aduna informaţii despre parcuri eoliene, gazoducte şi cabluri de electricitate în vederea unor posibile acte de sabotaj.

De asemenea, la începutul lui mai, Parlamentul Suediei a anunţat că a fost vizat de un atac informatic care a perturbat accesul la pagina de internet a instituţiei.

Suedia a solicitat aderarea la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, iar autorităţile suedeze au avertizat în acest context că a crescut numărul atacurilor informatice împotriva intereselor ţării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale