Moscova lansează din nou acuzații la adresa SUA și NATO și reamintește când poate folosi armele nucleare

Moscova lansează din nou acuzații la adresa SUA și NATO și reamintește când poate folosi armele nucleare

Perspectivele unui dialog strategic cu SUA sunt „neclare” din cauza politicii Washingtonului, a declarat viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov într-un interviu acordat pentru ziarul „Izvestia” şi citat de agenţia oficială de presă TASS.

Serghei Riabkov FOTO EPA-EFE

„Să facem speculaţii cu privire la perspectivele unui dialog strategic cu SUA, care a fost suspendat de americani, este o sarcină ingrată. Voi fi sincer: perspectivele reluării acestuia sunt departe de a fi clare din cauza politicii nechibzuit de agresive faţă de Rusia pe care Washingtonul o urmează. Cu siguranţă monitorizăm unele semnale privind reluarea dialogului pe probleme legate de armele ofensive strategice, dar nu este clar ce se află în spatele lor. Şi oricum, discuţiile nu ar trebui să fie purtate prin mass-media”, a declarat adjunctul șefului diplomației ruse.

Riabkov a subliniat că Moscova şi-a reafirmat în mod repetat disponibilitatea de a menţine interacţiunea pragmatică cu Washingtonul „pentru a reduce tensiunile şi riscurile, pentru a preveni o escaladare periculoasă şi o cursă a înarmărilor, precum şi pentru a consolida stabilitatea strategică, în special prin asigurarea controlului armelor”.

„De asemenea, ne amintim bine că Tratatul de Reducere a Armelor Strategice nu este pe termen nedefinit şi, în mod ideal, ar trebui înlocuit cu un alt acord sau acorduri”, a adăugat viceministrul rus de Externe. Cu toate acestea, rămâne de văzut „dacă SUA îşi schimbă politica în mod evident distructivă şi îşi arată disponibilitatea de a construi un dialog egal”, ţinând cont de interesele şi preocupările de securitate ale Rusiei, a adăugat Riabkov.

Avertismente la adresa NATO

Printre altele, Riabkov a avertizat NATO cu privire la consecinţele ignorării „liniilor roşii” ale Federaţiei Ruse, notează TASS.

„Cursul distructiv al ţărilor NATO de a ignora liniile noastre roşii şi atragerea într-o confruntare cu Rusia în Ucraina (...) sunt extrem de riscante”, a spus el, subliniind că „escaladarea în continuare” ar putea conduce la „o ciocnire militară a puterilor nucleare cu consecinţe îngrozitoare” şi „acest lucru trebuie prevenit”.

În acelaşi interviu, Riabkov a reamintit şi condiţiile în care Federaţia Rusă poate folosi armele nucleare. „Rusia permite ipotetic un răspuns nuclear doar ca răspuns la agresiunea cu utilizarea armelor de distrugere în masă împotriva noastră sau a aliaţilor noştri, sau agresiunea folosind arme convenţionale, atunci când însăşi existenţa statului este ameninţată”, a declarat el, citat de TASS.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei. Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident, amintesc AFP și Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro