Moşteanu: Fără susţinătorii lui Orban, grupul PNL e cam la fel de mare ca al USR; aşteptăm o propunere

Moşteanu: Fără susţinătorii lui Orban, grupul PNL e cam la fel de mare ca al USR; aşteptăm o propunere

USR PLUS aşteaptă o nouă propunere de premier din partea grupului PNL, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Moşteanu, menţionând că în acest moment există "două scenarii mari şi late", potrivit cărora liberalii pot să colaboreze fie cu USR PLUS, fie cu PSD.

Pe de altă parte, Moşteanu a atras atenţia asupra faptului că există un număr de aproximativ 40 de parlamentari PNL care vor ca Ludovic Orban să fie nominalizat pentru funcţia de premier, după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu a fost adoptată. Reprezentantul USR PLUS a adăugat că fără aceşti 40 de parlamentari, grupul parlamentar PNL este "cam la fel de mare" ca grupul USR PLUS.

"Este o aritmetică simplă şi vă reamintesc că, indiferent de cât de mult se încordează vreun Superman la televizor, conducerea ţării, guvernarea, se face pe voturi în Parlament. Când se adună aceste voturi, guvernezi. Nu mai ai aceste voturi, nu guvernezi", a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Moşteanu a subliniat că USR PLUS nu poate să formuleze în locul PNL o propunere pentru funcţia de premier, dând de înţeles însă că ar agrea, de exemplu, nominalizarea lui Ilie Bolojan, preşedinte al CJ Bihor.

"Şansele încep cu un telefon din partea PNL, prin care spun: 'Avem o nouă propunere de premier'. Şi din momentul acela, începem să ne aşezăm la masă şi să discutăm despre acea propunere de premier, despre priorităţile pe care le vedem în continuare, despre un calendar de reforme, despre un acord de guvernare, un acord de coaliţie detaliat. Dacă asta nu se întâmplă, înseamnă că PNL preferă să meargă pe mâna PSD, pentru că în momentul acesta sunt două scenarii mari şi late: ori PNL cu USR PLUS, ori PNL cu PSD. (...) Aşteptăm o nouă propunere de premier. Noi nu putem să propunem un premier PNL. (...) Eu pot să spun acum: ''Puneţi-l pe Ilie Bolojan şi venim la masă' - poate se uită PNL-iştii la televizor - dar nu cred că asta este soluţia", a spus el.

Potrivit lui Moşteanu, preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit "să se implice în soluţionarea crizei politice de foarte multă vreme", iar consultările de la Palatul Cotroceni "trebuiau demarate de urgenţă". Pe de altă parte, el nu a fost de acord cu un eventual demers de suspendare din funcţie a preşedintelui, arătând că acest lucru ar genera "o nouă criză", ducând ţara în haos.

În ce priveşte varianta alegerilor anticipate, reprezentantul USR PLUS a declarat că aceasta poate fi luată în calcul dacă nu se conturează o majoritate parlamentară.

"Dacă în urma discuţiilor din următoarea perioadă nu va reieşi nicio soluţie coerentă de guvernare majoritară în Parlament - pentru că e nevoie de un guvern cu o susţinere majoritară în Parlament, pentru că urmează o perioadă foarte complicată; şi grea, dar şi plină de oportunităţi, dacă ne uităm la banii din PNRR- dacă acest lucru nu se va întâmpla, mergem spre anticipate", a spus el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale