Motivare CCR: Principiul ''majoritatea decide, opoziţia se exprimă'' trebuie să înlăture exercitarea abuzivă a drepturilor procedurale

Motivare CCR: Principiul ''majoritatea decide, opoziţia se exprimă'' trebuie să înlăture exercitarea abuzivă a drepturilor procedurale

Dispoziţiile din regulamentele parlamentare trebuie aplicate cu bună-credinţă, astfel încât principiul "majoritatea decide, opoziţia se exprimă" să înlăture orice exercitare abuzivă a drepturilor procedurale, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituţională a României a respins sesizarea PNL şi USR referitoare la modificările aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

"Curtea reţine că, în domeniul dreptului parlamentar, principala consecinţă a naturii elective a mandatului reprezentativ şi a pluralismului politic o constituie principiul pe care doctrina l-a consacrat în mod sugestiv - 'majoritatea decide, opoziţia se exprimă'. Majoritatea decide, întrucât, în virtutea mandatului reprezentativ primit de la popor, opinia majoritară este prezumat că reflectă sau corespunde opiniei majoritare a societăţii. Opoziţia se exprimă ca o consecinţă a aceluiaşi mandat reprezentativ care fundamentează dreptul inalienabil al minorităţii politice de a-şi face cunoscute opţiunile politice şi de a se opune, în mod constituţional şi regulamentar, majorităţii aflate la putere", se precizează în motivare.

Conform aceleiaşi surse, acest principiu presupune ca, prin organizarea şi funcţionarea celor două Camere ale Parlamentului, să se asigure că majoritatea decide numai după ce opoziţia s-a exprimat, iar decizia pe care aceasta o adoptă să nu fie obstrucţionată în cadrul procedurilor parlamentare.

"Principiul 'majoritatea decide, opoziţia se exprimă' implică, în mod necesar, un echilibru între necesitatea de exprimare a poziţiei minorităţii politice cu privire la o anumită problemă şi evitarea folosirii mijloacelor de obstrucţie, în scopul asigurării, pe de o parte, a confruntării politice din Parlament, deci a caracterului contradictoriu al dezbaterilor, şi, pe de altă parte, a îndeplinirii de către acesta a competenţelor sale constituţionale şi legale. Cu alte cuvinte, parlamentarii, fie că provin din rândul majorităţii, fie că provin din cel al opoziţiei, trebuie să se abţină de la exercitarea abuzivă a drepturilor procedurale şi să respecte o regulă de proporţionalitate, de natură să asigure adoptarea deciziilor ca urmare a unei dezbateri publice prealabile", susţine CCR.

Instanţa constituţională constată că, potrivit Legii fundamentale, parlamentarii, în exercitarea mandatului, sunt "în serviciul poporului", motiv pentru care este necesară exercitarea cu bună-credinţă a drepturilor şi obligaţiilor constituţionale atât de către majoritate, cât şi de minoritate, precum şi cultivarea unei conduite a dialogului politic ce nu trebuie să excludă aprioric consensul atunci când miza este interesul major al naţiunii.

"Având în vedere aceste considerente, Curtea apreciază că, deşi nu au relevanţă constituţională, nefiind consacrate expres sau implicit într-o normă de rang constituţional, dispoziţiile din regulamentele celor două Camere ale Parlamentului, inclusiv cele referitoare la termenele aferente procedurii legislative, trebuie aplicate cu bună-credinţă, astfel încât principiul 'majoritatea decide, opoziţia se exprimă' să înlăture orice exercitare abuzivă a drepturilor procedurale parlamentare", se mai arată în motivare.

CCR a respins pe 19 aprilie, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, formulată de 89 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale PNL şi USR. "În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară sunt constituţionale în raport de criticile formulate", a precizat CCR. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii