Motivele pentru care SUA au oprit ajutorul pentru Ucraina. „Lista de așteptare pentru sistemele Patriot e de zece ani”

Motivele pentru care SUA au oprit ajutorul pentru Ucraina. „Lista de așteptare pentru sistemele Patriot e de zece ani”

De ce refuză republicanii americani continuarea ajutorului militar către Ucraina, în contextul în care sunt susținătorii tradiționali ai industriei de apărare, care este alimentată de acest război? Experta Iulia Joja ne explică culisele refuzului surprinzător al politicienilor americani.

Administrația Binden nu a venit cu o strategie pentru victoria Ucrainei. FOTO: Shutterstock

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina pe care-l avea Casa Albă la dispoziție s-a terminat, astfel că o viitoare finanțare depinde de Congres, unde democraţii controlează Senatul, iar republicanii Camera Reprezentanţilor. Opoziţia republicană a declarat că va aproba noul pachet de ajutor doar dacă democraţii sunt de acord să implementeze o serie de măsuri la frontiera între SUA şi Mexic.

Experta în securitate europeană Iulia Joja , care predă la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA, a explicat pentru „Adevărul” culisele opririi ajutorului militar către Ucraina.

Vocile pesimiste din rândurile republicanilor ne spun că acest act al republicanilor de a lega ajutorul Ucrainei de problema migrației este doar o scuză pe care o folosesc izolaționiștii pentru a se ascunde în spatele faptului că în realitate nu vor să aprobe niciun fel de ajutor militar pentru Ucraina”, a precizat Joja.

Experta explică contextul în care forțele politice americane, cel puțin deocamdată, par să nu mai dorească să ajute Ucraina.

Donalt Trump este cel mai important expoznent al izolaționismului american. FOTO: Profimedia

Donalt Trump este cel mai important expoznent al izolaționismului american. FOTO: Profimedia

Izolaționismul american nu a fost „inventat” de Trump

Problema numărul unu este problema izolaționismului american, care este în acest moment mai vizibil și mai pregnant în Partidul Republican. Asta nu înseamnă că izolaționismul nu este prezent și în Partidul Democrat”, explică Joja.

Această tendință vine și pe fondul schimbării atitudinii americanilor față de ajutorul SUA pentru Ucraina, în contextul alegerilor de anul acesta. La începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, majoritatea americanilor erau de părere că Ucraina trebuie ajutată, chiar în măsură mai mare decât a fost ajutată până acum.

Pe parcursul războiului, acest lucru s-a schimbat, deoarece au intervenit propaganda și dezinformarea Rusiei.

„Dacă eu aș fi Putin, aș pune o parte mare a resurselor pe care le am la dispoziție în manipularea publicului occidental, atât în Europa, dar în special în Statele Unite. Și vedem deja rezultatele, în special când ne uităm la afirmațiile unor politicieni în ceea ce privește Ucraina, începând cu minciunile legate de Ucraina pe care le spune încontinuu Trump”, detaliază specialista.

Ea îl amintește și pe Tucker Carlson, politician conservator și gazda unei emisiuni politice populare în SUA, care a fost și el un factor principal pentru manipularea opiniei publice în favoarea Rusiei.

Joja susține că izolaționismul în SUA nu a fost „inventat” de Trump, ci există încă din anii 50.

„SUA insistă, mai ales în raport cu europenii, să investească în propria securitate”, spune specialista.

„De ce trebuie să investim în securitatea europenilor?”

Argumentul este: „Europa e una din regiunile cele mai dezvoltate economic din lume, de ce nu sunt ei în stare și nu vor ei să fie responsabili pentru propria securitate? De ce trebuie să investim noi zeci și sute de miliarde în securitatea europeană, când ar putea să o facă ei?”.

În plus de asta, spune Joja, există un curent anti-american în creștere în rândul populației din Europa, atât în țările din Vest, cât și în cele din Est.

„Când ajung la urechile americanilor nemulțumirile ample din Europa, și din alte părți ale lumii, cu privire la rolul americanilor, că americanii sunt prea intervenționiști, că vor să conducă lumea, că de ce sunt prezenți peste tot, plus toate teoriile conspiraționiste legate de acest război în Ucraina ș.a.m.d - acestea sunt argumente în plus pentru ca americanii să spună: „Dar, de fapt, noi de ce trebuie să investim în securitatea europenilor?

Administrația Biden nu a venit cu o strategie de victorie pentru Ucraina. FOTO: Profimedia

Administrația Biden nu a venit cu o strategie de victorie pentru Ucraina. FOTO: Profimedia

Biden nu a explicat americanilor ajutorul pentru Ucraina

„Deci acesta este elementul principal pe care trebuie să-l înțelegem și celălalt element important aici este susținerea, să-i spunem călduță, nu foarte intensă a Ucrainei din partea lui Biden”, a menționat Joja.

Ea a susținut că, inițial, strategia Casei Albe a fost de oferirea pentru Zelensky a unei ieșiri sigure din țară, și nu a unui sprijin în luptă.

„Niciodată Casa Albă nu a spus „dacă vreți să luptați, vă trimitem ajutor militar”, dimpotrivă. Și doar curajul și determinarea ucrainenilor și a vecinilor, România, Polonia, Slovacia, Cheia, țările baltice ș.a.m.d., care au militat la Casa Albă în favoarea ajutorului pentru Ucraina , au schimbat politica inițială a administrației Biden”, a explicat Iulia Joja.

Experta a mai precizat că pe parcursul acestor doi ani pe război Biden nu a avut nici măcar un singur discurs pe care să-l adreseze publicului american în care să le explice americanilor de ce ajutorul pentru Ucraina este în interesul național al americanilor. A făcut acest lucru abia doar atunci când izolaționismul republicanilor a devenit foarte concret și a reușit să oprească sprijinul militar pentru Ucraina.

„Și atunci, americanul de rând cum să înțeleagă de ce trebuie trimis tot acest ajutor militar?” - se întreabă, retoric, Joja.

LIsta de așteptare pentru sistemul Patriot este de 10 ani. FOTO: Shutterstock

LIsta de așteptare pentru sistemul Patriot este de 10 ani. FOTO: Shutterstock

De ce nu funcționează lobby-ul industriei de armament

De asemenea, nu s-a explicat și nu s-a înțeles faptul că cea mai mare parte din acest ajutor militar pentru Ucraina este o reinvestire directă în industria de apărare a Statelor Unite, în companiile din industria de apărare, nu în Ucraina direct. Americanii, în cea mai mare parte, au trimis echipamente vechi care oricum zăceau prin depozitele din SUA și din alte locuri”, a explicat experta.

Ea a precizat că în raport cu bugetul per ansamblu al Statelor Unite, și chiar cu bugetul militar, ajutorul trimis Ucrainei reprezintă o sumă limitată, americanii permițându-și să trimită ajutor mult mai substanțial.

„Adevărul” a întrebat-o pe Joja de ce lobby-ul făcut de industria de apărare din SUA, care este tradițional apropiată de republicani, nu a reușit să-i facă pe aceștia să fie de acord cu continuarea ajutorului militar pentru Ucraina. „Industria are tot interesul să-și vândă produsele, dar, în acest moment - și asta am auzit-o, zilele trecute, din partea ministrului de Apărare al Bulgariei, într-o discuție aici, la Washington - lista de așteptare pentru sisteme de apărare Patriot este de 10 ani”, a susținut Joja.

„Deci, din punctul ăsta de vedere, industria de apărare americană deja o duce bine”, este de părere experta.

Diferența dintre ce se întâmplă în Rusia și Occident este faptul că, în acest moment, Rusia își re-structurează întreaga economie pentru a deveni o economie de război. „Și noi ar fi trebuit să ne restructurăm o mică parte a industriei de apărare de pe ambele părți ale Atlanticului, pentru a face față și pentru a asigura victoria Ucrainei. Dar nu am făcut acest lucru pentru că ne-a lipsit voința politică, altceva nu ne lipsește”, explică specialista.

Iulia Joja susține că industria de armanent din SUA „duduie”. FOTO: Arhiva personală

Iulia Joja susține că industria de armanent din SUA „duduie”. FOTO: Arhiva personală

„Nu există un plan pentru câștigarea războiului”

Concluzia Iuliei Joja este că, în aceste condiții, lobby-ul industriei de apărare americane nu este suficient de puternic pentru a convinge administrația Biden să dezvolte un plan pentru câștigarea acestui război.

Astfel, problema nu este doar izolaționismul susținut de propaganda rusă, dar și lipsa de voință și lipsa unei strategii pentru a câștiga acest război din partea Casei Albe. Acesta este un lucru pe care îl aduc în discuție cel puțin o parte din republicani: lipsa unui plan pentru câștigarea acestui război”, a mai spus Joja.

O parte dintre republicanii din Congres spun că sunt de acord în principiu să se dea bani pentru Ucraina, dar îl critică pe Biden că pe parcursul acestor doi ani nu a livrat un plan.

El nici măcar nu a spus că Ucraina trebuie să câștige, că mai întâi trebuie să afirmi că acesta e obiectivul - Ucraina trebuie să câștige, și după aceea să explice cum va face acest lucru și care va fi termenul de livrare a acestui rezultat. În absența unui plan strategic, dăm bani pentru ce anume?”, a precizat Joja.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”