Motivul pentru care arheologii sunt prea speriați să deschidă mormântul primului împărat al Chinei

Motivul pentru care arheologii sunt prea speriați să deschidă mormântul primului împărat al Chinei

Mausoleul împăratului Qin Shi Huang, care a domnit între 221 și 210 î.Hr., se află în districtul Lintong, Xi'an, Shaanxi. Este păzit de emblematica Armată de Teracotă, sculpturi menite să-l protejeze în viața de apoi.

Armata de Teracotă, ce păzește mausoleul FOTO 123RF

În timp ce părți ale necropolei au fost explorate, mormântul în sine nu a fost niciodată deschis din cauza temerilor de ceea ce ar putea fi înăuntru, notează publicația Business Insider .

Arheologii, speriați de capcane

Arheologii sunt prea speriați să deschidă mormântul, vechi de de 2.200 de ani , al primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang, deoarece se tem că ar putea adăposti capcane mortale.

Istoricul chinez antic, Sima Qian, a scris o relatare la aproximativ 100 de ani de la moartea împăratului, descriind posibile capcane în interiorul mormântului.

Meșteriștilor li s-a ordonat să facă arbalete și săgeți pregătite pentru a trage în oricine intră în mormânt. Mercurul a fost folosit pentru a simula cele o sută de râuri, râul Yangtze și râul Galben și marea mare și a fost pus să curgă mecanic”, se arată în text: conform IFL Science.

În timp ce unii oameni de știință resping relatările ca fiind „fantastice”, un studiu din 2020 a indicat faptul că există, într-adevăr, concentrații de mercur în jurul mormântului, la niveluri semnificativ mai mari decât ar fi fost de așteptat.

„Mercurul extrem de volatil poate scăpa prin fisuri, care s-au dezvoltat în structură de-a lungul timpului, iar investigația noastră susține înregistrări ale cronicilor antice despre mormânt, despre care se crede că nu a fost niciodată deschis/prădat”, se arată în ziar.

Formidabilul și ambițiosul Qin Shi Huang a fost primul care a condus o China unificată, iar rapoartele istorice sugerează că a devenit obsedat de a bea mercur, într-o căutare greșită pentru viața veșnică. A băut adesea vin cu mercur și ar fi murit prin otrăvire, la vârsta de 49 de ani, a raportat BBC.

Temerile de mercur nu sunt singurul lucru care îi împiedică pe arheologi să excaveze mormântul. Există și îngrijorări că acest lucru l-ar putea deteriora.

Armata de teracotă și complexul mormânt al lui Qin Shi Huang sunt desemnate situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO și rămân unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat