MotoGP: Italianul Valentino Rossi, înaintea ultimei curse din cariera sa

MotoGP: Italianul Valentino Rossi, înaintea ultimei curse din cariera sa

Pilotul italian Valentino Rossi se pregăteşte de retragere, după Marele Premiu al Valenciei, ultima cursă din cariera sa în motociclismul viteză, pe parcursul căreia a câştigat nouă titluri de campion mondial, şapte dintre ele la clasa regină, pe parcursul a 26 de sezoane.

Pentru mulţi dintre fani care vor veni în acest weekend pe circuitul de la Valencia, atracţia principală nu va fi campionul mondial din 2021, francezul Fabio Quartararo, ci "Il Dottore" Rossi, care a decis să agaţe combinezonul în cui, la 42 de ani.

"Nu ştiu ce voi simţi, nu îmi pot prezice emoţiile. De obicei, în astfel de ocazii profit, râd. Nu plâng foarte mult, acesta este caracterul meu", a declarat italianul în cursul unei conferinţe de presă organizată în mod special în onoarea sa.

Pilotul care a dominat primul deceniu al acestui secol a lăsat de mult comanda în MotoGP, competiţie dominată în ultimii ani de spaniolul Marc Marquez, care a cucerit de şase ori titlul mondial în şapte sezoane, între 2012 şi 2019.

Valentino Rossi se va retrage după al 372-lea Mare Premiu la categoria regină, începând din anul 2000, şi a 432-a sa cursă în Motomondialul de viteză, din 1996 şi până în prezent.

El s-a fotografiat la boxe cu fiecare dintre motocicletele cu care a cucerit un titlu mondial: Aprilia din 1997 (125 cmc) şi 1999 (250 cmc), Honda cu care a cucerit titlul la 500 cmc în 2001, primul la cea mai înaltă categorie, precum şi cu cele din 2002 şi 2003 după trecerea la denumirea MotoGP, precum şi cu bolizii Yamaha din 2004, 2005, 2008 şi 2009.

Dincolo de rezultate, "cel mai pozitiv lucru din cariera (sa) este că a convins un număr mare de oameni să urmărească MotoGP", a mai spus italianul.

"Este plăcut să cred că de-a lungul carierei mele am devenit ceva diferit, precum un simbol", a adăugat zâmbind Valentino Rossi.

Multiplul campion va rămâne însă omniprezent în acest sport. Atât ca patron de echipă, după sosirea VR46 în MotoGP, noul satelit al team-ului Ducati, cât şi ca mentor al unor piloţi formaţi la academia sa. Dar şi în inimile iubitorilor motociclismului viteză, precum şi ale tinerilor pilioţi care au crescut idolatrizându-l.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Vlad Constantinescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”