Mugur Isărescu: Apar întrebări de ce ținem aurul, sau o parte a aurului, la Mosco...mă iertați, la Londra! La Moscova nu-l ținem noi, ni-l țin ei acolo...!

Mugur Isărescu: Apar întrebări de ce ținem aurul, sau o parte a aurului, la Mosco...mă iertați, la Londra! La Moscova nu-l ținem noi, ni-l țin ei acolo...!

Din când în când mai apar întrebări că de ce ținem aurul, sau o parte a aurului, la Mosco...mă iertați, la Londra! La Moscova nu-l ținem noi, ni-l țin ei acolo...!, a spus marți Guvernatorul BNR la dezbaterea „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea prețurilor”.

Mugur IsarescuFoto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Chiar dacă Keynes l-a numit cândva o „relicvă barbară a omenirii”, aurul a pătruns în gândirea și în dezbaterea publică.

„Adică te duci la 3.000 de metri adâncime, de unde se extrage foarte greu, îl aduci la suprafață ca apoi să-l bagi înapoi tot în pământ, în tezaurul Băncii Centrale. Și pentru ce? Keynes spune că pentru credibilitate. Dar, continuă el, nu am putea obține credibilitatea băncii centrale, încrederea în monedă și pe alte căi? De aici teoria că e nevoie să se întărească instituțiile, băncile centrale, independența lor. Și atunci nu am mai avea nevoie de aur pentru asta.

Isărescu a vorbit și despre nevoia de a comunica instituțional în permanență cu Guvernul și de a evita să stea într-un turn de fildeș.

„Un bancher central nu-și poate permite luxul de a se izola într-un turn de fildeș. Și aici este o transformare importantă față de anii '90. În acei ani unii gândeau că nu e bine să vorbim cu Guvernul. Să stăm separați și ne vedem de independența noastră. Practic, eu nu am acceptat niciodată acest lucru. Dialogul cu Guvernul nu înseamnă să fii subordonat, ci dimpotrivă, dacă îți ții principiile puternice!

Soliditatea argumentelor și luciditatea abordărilor sunt ingrediente esențiale ale unei dezbateri profesioniste și coerente. Nu mă abțin nici în a-l cita pe profesorul Costin Murgescu, care spunea și repeta de fiecare dată că dezbaterea este laboratorul economistului. Nu avem alt laborator care să facem experimente!", a mai spus Isărescu.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?