Muguruza, prăbușire zgomotoasă în tenisul feminin: Cifrele arată decăderea ei

Muguruza, prăbușire zgomotoasă în tenisul feminin: Cifrele arată decăderea ei

Dacă la masculin, intrarea „lupilor tineri“ în elită se întâmplă mai greu, în sensul că patru din ultimele cinci Grand Slam-uri au fost câștigate de Nadal (36 de ani) și de Djokovici (35 de ani), cu câte două trofee, în schimb, la fete, situația e foarte diferită.

Garbine Muguruza, rezultate din ce în ce mai slabe, începând din 2022. FOTO: Facebook

Au apus, de mult, vremurile în care trofeele majore erau „confiscate“ de Serena Williams , Ashleigh Barty sau Naomi Osaka. Primele două s-au și lăsat deja de tenis, ce-i drept, la vârste foarte diferite, în sensul că americanca a jucat până la 41 de ani, pe când Barty a ales să-și pună racheta în cui, la doar 25 de ani.

De acum, în circuitul WTA, „ora exactă“ e dată de Swiatek (21 de ani, 1 WTA), Sabalenka (24 de ani, 2 WTA) sau Rybakina (23 de ani, 10 WTA), cu precizarea că ultima ar fi trebuit să fie mai sus în clasament, dacă s-ar fi acordat puncte la Wimbledon 2022, turneu pe care l-a câștigat. Așadar, predarea de ștafetă, la vârf, e evidentă, la fete. Iar multe dintre jucătoarele cu vechime, care refuză să „iasă la pensie“, se confruntă cu o cădere dureroasă. În această situație se află și Garbine Muguruza, campioană la French Open 2016, Wimbledon 2017 și cu o finală la Australian Open 2020. Din păcate pentru iberica de 29 de ani, astăzi, aceste performanțe sunt doar niște amintiri pentru ea. Pentru că, la cum arată bilanțul ei, principalul ei obiectiv nu e să câștige vreun Grand Slam, ci un meci pe tabloul unui turneu!

Garbine Muguruza cu trofeul de la Wimbledon. FOTO: Arhiva Adevărul

Garbine Muguruza cu trofeul de la Wimbledon. FOTO: Arhiva Adevărul

Ciuca bătăilor din septembrie încoace

Prezența lui Muguruza pe tabloul Australian Open 2023 a trecut neobservată. Fiindcă a părăsit competiția, în turul I, bătută de Elise Mertens (27 de ani, 32 WTA). A fost 3-6, 7-6, 6-1 pentru jucătoarea din Belgia. Muguruza a luat o pauză, cât s-a jucat la Melbourne, și a revenit pe teren, la începutul săptămânii. La Lyon, la un turneu mic, de categoria WTA 250. Și aici însă, a fost nevoită să-și facă bagajele după prima partidă: 1-6, 4-6 cu Linda Noskova (Cehia, 18 ani, 56 WTA).

La prima vedere, un rezultat surprinzător, eșecul de la Lyon prelungește, de fapt, criza teribilă prin care trece Muguruza. Aceasta e fără victorie în circuit de pe 21 septembrie 2022. Adică, de 134 de zile! În acest interval, a bifat șase eșecuri succesive (într-un meci a abandonat, la 0-5 în primul set, fiind accidentată) și a căzut până pe locul 82 WTA! Iar dacă ne uităm pe rezultatele Garbinei din 2022 până acum, ne dăm seama și mai bine de gravitatea situației. În tot acest timp, ea a reușit să lege două victorii doar în două rânduri: la Doha, în februarie 2022, și apoi la US Open!

A scăpat de grija zilei de mâine

Așa cum se întâmplă în tenisul actual, jucătorii își asigură liniștea financiară repede, având în vedere că primele acordate în turnee sunt colosale. Avem cazuri de sportivi, care au adunat sume amețitoare, după un singur sezon bun în circuit. Așa că, în cazul lui Muguruza, care a rezistat în top mai mulți ani și a câștigat zece trofee, lucrurile sunt clare. Și confirmate de cifrele oficiale prezentate de WTA. Potrivit clasamentului all-time al banilor, Garbine e a 12-a jucătoare din istoria tenisului, adunând 24.729.641 de dolari din premii.

Așadar, e lesne de înțeles de ce Muguruza nu prea s-a stresat, în ultima perioadă, de când a început căderea ei. De fapt, ea a tot postat fotografii și clipuri din călătoriile ei, din vacanțe, venind inclusiv în România, în iulie 2021. La un moment dat, vacanțele ei s-au înmulțit atât de des, încât fanii, nedumeriți, au chestionat-o dacă mai joacă și tenis. În acest sens, a fost elocvent un schimb de replici cu un internaut pe rețelele de socializare, în aprilie 2022. Când Garbine a postat fotografii cu ea în Zimbabwe, a urmat acest dialog virtual:

*Comentariu pe Instagram-ul Muguruzei: Doar nu vorbești serios... E a treia vacanță din acest an și suntem abia în aprilie.

*Garbine Muguruza: Cred că e a cincea vacanță. Câteodată, e nevoie să fim mai amabili.

Nici Halep nu se stresează

Nu doar Muguruza își acceptă liniștită căderea în tenisul feminin. Și Simona Halep (31 de ani), deși implicată într-un caz de dopaj, își vede de viață și merge în vacanțe, în așteptarea verdictului. Dovadă și faptul că, pe durata Australian Open 2023, „Simo“ s-a dus în zona Golfului Perisc și a tot postat fotografii din Oman și din Emirate.

Caroline Garcia rămâne în Top 5 mondial cu rezultate excelente. FOTO: Arhiva Adevărul

Caroline Garcia rămâne în Top 5 mondial cu rezultate excelente. FOTO: Arhiva Adevărul

Avem și veterane care rezistă în top

Când ne uităm pe actualul clasament WTA, observăm că generația Halep și rivalelor sale tradiționale părăsește, treptat, vârful ierarhiei. Paradoxal, Simona, chiar dacă e suspendată, rezistă pe 15 WTA. Dintre jucătoarele cu care s-a duelat de multe ori, în top rămân și alte veterane, precum Caroline Garcia (29 de ani, 5 WTA), Petra Kvitova (32 de ani, 13 WTA), Victoria Azarenka (33 de ani, 16 WTA) și Karolina Pliskova (30 de ani, 20 WTA).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale