Muntenegrul acuză Rusia că interzice vinurile sale din cauza aderării la NATO

Muntenegrul acuză Rusia că interzice vinurile sale din cauza aderării la NATO

Muntenegrul a acuzat miercuri Rusia că a interzis importul de vinuri ale celui mai mare producător al său nu din motive sanitare, dar ca reacție la apropiata aderare la Alianța Nord-Atlantică, relatează AFP.

Compania de stat Plantaze a făcut cunoscut că autoritățile ruse au interzis importul producției sale cu începere de miercuri invocând motive sanitare, a căror realitate este contestată de producătorul vinicol.

"Este clar că această decizie se înscrie în contextul aderării la NATO", a declarat premierul Muntenegrului, Dusko Markovic.

Rușii "au pierdut posibilitatea de a consuma cele mai bune vinuri" din cauza politicii "iresponsabile" a guvernului lor, a adăugat el.

Parlamentul de la Podgorica urmează să aprobe vineri aderarea acestei țări din fosta Iugoslavie comunistă la Alianța Nord-Atlantică, efectivă peste câteva luni.

Rusia, care nu privește cu ochi buni înaintarea NATO în fosta sa zonă de influență, a calificat această decizie ca "profund greșită".

Viitoarea aderare divizează această mică țară cu 620.000 de locuitori, unde opoziția prorusă dorește organizarea unui referendum asupra chestiunii respective. În 2015, au izbucnit violente manifestații pentru a contesta această decizie a fostului prim-ministru Milo Djukanovic.

Directorul Plantaze, Milan Milutinovic, a afirmat că 20% din exporturile companiei mergeau în mod obișnuit spre Rusia, un total de aproape 10 milioane de sticle pentru ultimii cinci ani.

"Exportăm spre 42 de țări ale lumii, dintre care unele au un control de calitate strict și nu am avut niciodată astfel de probleme", a spus el.

Aderarea Muntenegrului la NATO va întări prezența Alianței în Peninsula Balcanică, în timp ce Grecia, Croația, Bulgaria și Albania sunt deja membre.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria