„Murim încet!“. Solicitări de ajutor după spargerea barajului din Ucraina

„Murim încet!“. Solicitări de ajutor după spargerea barajului din Ucraina

Sute de oameni au postat mesaje pe aplicația Telegram, cerând să fie salvate de inundațiile grave din Herson. "Ajuta-mă, te rog!" scrie Svetlana, care spune că la o singură adresă sunt 35 de oameni prinși în capcană pe malul ocupat de ruși a râului Nipru.

Oameni afectați de inundați sunt evacuați în Herson Foto EPA EFE

„Toți sunt pe un acoperiș din apropiere – copiii țipă și plâng”, imploră ea. "Trei zile fără mâncare și apă. Murim încet. Te rog, te rog."

Majoritatea strigătelor de ajutor vin de la oameni de pe malul stâng, care se află sub controlul Rusiei. Pe o listă locală, publicată astăzi, am văzut numele a cel puțin 150 de persoane care ar fi dispărute, scrie BBC.

Aliona postează: "Există o bunica născută în 1939 și o femeie cu dizabilități născută în 1958. Trebuie evacuate. Ajutor!"

Oficialii din Herson au sfătuit voluntarii salvatori să facă o pauză, după ce orașul a fost bombardat ieri. Pe rețelele de socializare, zeci de oameni din toată Ucraina au răspuns cu adresele lor și cu o ofertă de a oferi cazare după salvare.

Noi dovezi indică faptul că explozia a distrus barajul

Au existat multe teorii cu privire la cauza distrugerii barajului Nova Kahovka , dar rămâne neclar dacă dispozitivele explozive au fost responsabile.

Știm că explozia a avut loc în dimineața zilei de marți, 6 iunie.

Un nou raport al oamenilor de știință norvegieni spune că există dovezi ale unei explozii în zona barajului la ora locală 02:54. Ei spun că datele seismice indică o explozie pe o rază de 20-30 km de baraj.

Cu toate acestea, este important de reținut că, conform imaginilor de supraveghere văzute de BBC Verify, barajul a fost spart înainte de acel moment.

Marca temporală de pe acel videoclip arată că era deja avariat grav până la 02:46 și torenți de apă curgând peste el.

De asemenea, canalele locale Telegram au raportat zgomotul unei explozii mai întâi la 02:18, apoi la 02:40, pe mai multe chat-uri se discuta despre sunetul apei care curge rapid.

Toate acestea sugerează că, dacă o explozie ar fi fost responsabilă pentru spargerea barajului, aceasta s-ar fi întâmplat deja înainte de 02:54, ora evenimentului seismic detectat de oamenii de știință norvegieni.

Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU) a anunțat, vineri, că a interceptat o convorbire telefonică între doi "invadatori" care dovedește că barajul Kahovka a fost distrus de un grup de sabotori ruși, într-o operațiune care nu mers conform planului, scrie The Guardian. În înregistrarea audio de un minut și jumătate, postată de SBU canalul de Telegram poate fi auzită discuția telefonică dintre doi bărbați neidentificați care discută despre urmările dezastrului provocat de distrugerea barajului.

SBU nu a furnizat informații suplimentare despre această conversație sau identitatea vorbitorilor, însă a anunțat că va deschide un dosar penal pentru ecocid și încălcarea legilor războiului, în acest caz. "Aruncând în aer barajul Kahovka, Federația Rusă a dovedit că reprezintă o amenințare pentru întreaga lume civilizată. Numai un stat terorist poate provoca o catastrofă ecologică de asemenea proporții. Va răspunde cu siguranță pentru asta, atât pe front, cât și în curțile internaționale. Sarcina noastră este să aducem în fața justiției nu doar liderii regimului Putin, dar și autorii de rând ai acestor crime", a declarat directorul SBU, Vasil Maliuk. Oficialii Ruși au acuzat Ucraina pentru distrugerea barajului, fără să ofere însă nicio dovadă în acest sens.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat