Musk ar fi refuzat să ofere internet Ucrainei în Crimeea pentru că se teme de o escaladare nucleară a lui Putin

Musk ar fi refuzat să ofere internet Ucrainei în Crimeea pentru că se teme de o escaladare nucleară a lui Putin

Elon Musk ar fi refuzat cererea Ucrainei de a furniza internet prin sateliții săi în Peninsula Crimeea pentru că se teme de o escaladare nucleară a războiului în urma unei convorbiri recente pe care ar fi avut-o cu Vladimir Putin, relatează presa americană.

Musk a pus la dispoziție armatei ucrainene serviciile de internet Starlink FOTO Twitter

Ian Bremmer, președintele firmei de cercetare Eurasia Group, a susținut luni că Musk a avut o „convorbire directă” cu Putin în urma căreia a devenit convins că președintele rus ar folosi arma nucleară dacă Ucraina ar ataca Crimeea anexată.

Bremmer, un analist cunoscut în materie de politică externă, susține că în urmă cu două săptămâni CEO-ul Tesla i-a dezvăluit despre conversația avută cu Putin, a relatat The Hill. Musk a negat însă pe Twitter informația la scurt timp după ce Bremmer a făcut-o publică într-un newsletter.

"Nu aveam de gând să scriu despre acest subiect, dar acum că Elon Musk, CEO-ul Tesla/SpaceX, și-a făcut publice opiniile despre Rusia/Ucraina, mi se pare important să scriu despre ceea ce se întâmplă”, a spus Bremmer.

Am vorbit cu Putin o singură dată și asta a fost acum circa 18 luni. Subiectul a fost spațiul”, a scris Musk.

Bremmer susține însă că Musk i-a dezvăluit ce i-a spus Putin despre Ucraina, și anume că își va urmări anumite obiective „indiferent de situație”: Crimeea, să rămână a Rusiei, Ucraina să accepte un statut formal de neutralitate și să recunoască regiunile anexate din estul Ucrainei ca ale Rusiei, precum și controlul asupra regiunilor Herson și Zaporojie.

Totodată, Musk i-ar fi spus că „trebuie făcut tot posibilul să se evite” un atac nuclear asupra Ucrainei după ce Putin a avertizat că ar fi răspunsul Rusiei la încercarea Ucrainei de redobândi Crimeea.

Musk împreună cu guvernul SUA a oferit acces la internet prin sateliții Starlink în zonele de rpzboi din Ucraina după invazia rusă în Ucraina. Recent însă au existat probleme de funcționare a sateliților în zonele din prima linie, a relatat Financial Times, care le-a numit „catastrofale”, dând naștere speculațiilor că Musk ar fi întrerupt serviciile în teritoriile controlate de Rusia. Musk a spus pe Twitter că nu poate comenta asupra condițiilor de pe câmpul de luptă întrucât sunt informații „clasificate”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia