N-au leac!/Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

N-au leac!/Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, i-a arătat secretarului de stat al SUA Antony Blinken, când acesta a efectuat o vizită la Kiev în data de 20 ianuarie, o hartă a Ucrainei cu frontiere istorico-etnografice, și nu cu cele politice actuale, transmite BucPress din Cernăuți .

Potrivit postului ucrainean de televiziune Kanal 24 , pe hartă sunt reprezentate și unele regiuni, care nu aparțin Ucrainei, dar care erau populate în trecut de ucraineni. Pe harta istorico-etnografică a Ucrainei sunt incluse regiunile Kuban, Taganrog și Starobușcina și altele din componența Rusiei, unde potrivit sursei „puterea rusă a avut o politică de asimilare”. Harta include o parte din Polesia și Beresteișcina, care acum sunt teritorii ale Belarusului. De asemenea, Ucraina istorico-etnografică include pământuri poloneze ca Lemkivșcina, Holm și Nadsiannia.

Pe harta demonstrată de Dmytro Kuleba lui Antony Blinken a mai intrat sudul Bucovinei, cu o importantă comunitate ucraineană, din componența României.

De precizat că, din cauza unei hărți a României interbelice, la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a fost realizată o percheziție în anul 2018. Centrul a fost acuzat de organizarea unei propagande în timpul „omagierii pe teritoriul Ucrainei a 100 de ani de la formarea României Mari”. După ce dosarul a fost clasat și toate pretențiile față de centru au fost retrase, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a menționat într-un comunicat de presă că „diversele hărți imaginare cu Ucraina Mare, care cuprind vaste teritorii actuale ale statelor vecine Ucrainei și care sunt tipărite liber în manuale, ziare sau alte publicații, fiind difuzate deschis, sub diferite forme” nu sunt observate de organele vigilente, „iar dacă le vede nu le ia în seamă”. Conducerea acestei societăți culturale a solicitat Serviciului de Securitate al Ucrainei să-și aducă public scuzele de rigoare pentru imensul prejudiciu moral adus Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, atât în țară cât și în afara țării, prin difuzarea știrilor false și „etichetarea noastră, pe nedrept, ca separatiști, autonomiști, dușmani ai Ucrainei”.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa