NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII "Corul" găurilor negre

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII "Corul" găurilor negre

Punctele albastre din acest câmp de galaxii fotografiat de NASA reprezintă galaxii care conțin în centrul lor găuri negre supermasive care emit radiații X de înaltă energie. Găurile negre au fost detectate cu ajutorul instrumentului Nuclear Spectroscopic Array sau NuSTAR, aparținând NASA, care a identificat 32 de astfel de găuri negre în acest câmp galactic și alte sute în alte părți ale cerului.

Sursa foto: www.nasa.gov

Celelalte puncte colorate reprezintă galaxii ale căror găuri negre centrale emit radiații X de mai mică energie și au fost observate prin intermediul NASA's Chandra X-ray Observatory. Datele obținute de Observatorul Chandra indică prezența razelor X cu niveluri energetice cuprinse între 0,5 și 7 kiloelectron volți, în timp ce datele obținute de NuSTAR indică radiații X cuprinse între 8 și 24 keV.

NuSTAR este un telescop spațial cu raze X care operează între 3 și 79 keV și a fost lansat pe orbită la 13 iunie 2012. Principalul său obiectiv științific este de a căuta găuri negre supermasive, de peste 1 miliard de ori mai masive decât Soarele, să investigheze modul în care particulele sunt accelerate până la niveluri energetice foarte ridicate în galaxiile active și să ofere noi date cu privire la modul în care elementele chimice se nasc în exploziile unor stele masive, prin analiza rămășițelor unor astfel de explozii.

Misiunea inițială a telescopului NuSTAR s-a încheiat în 2014 însă a fost extinsă pe încă doi ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro