NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Cum poate fi văzută atmosfera

Cum poate fi văzută atmosfera? Răspunsul ni-l ''suflă'' vântul. Particule mici, cunoscute sub numele de aerosoli, sunt purtate de vânturi în jurul globului. Această vizualizare utilizează date de la sateliți ai NASA, combinate cu cunoștințele noastre de fizică și meteorologie pentru a urmări trei tipuri de aerosoli: praf, fum și sare de mare, scrie agenția spațială americană în prezentarea imaginii postate pe site-ul său la 15 noiembrie.

Sursa foto: www.nasa.gov

Sarea de mare, prezentată în albastru, este purtată de vânturile care trec peste ocean. Pe măsură ce se formează furtuni tropicale și uragane, particulele de sare sunt concentrate în forma de spirală pe care o recunoaștem cu toții. Cu mișcările lor, putem urmări formarea uraganului Irma și putem vedea praful din Sahara, arătat în maro deschis, cum este spălat de ploaie din centrul furtunii.

Progresele în viteza de calcul permit oamenilor de știință să includă mai multe detalii ale acestor procese fizice în simulările lor privind modul în care aerosolii interacționează cu sistemele furtunii. Creșterea rezoluției simulării pe calculator permit să vedem clar detalii fine, cum ar fi inelele uraganului mișcându-se în spirală în sens invers acelor de ceasornic. Simulările pe calculator ne permit să vedem cum se integrează diferite procese dezvoltându-se ca sistem.

Folosind modele matematice pentru a reprezenta natura, putem separa sistemul în părți componente pentru a înțelege mai bine fizica ce stă la baza fiecăreia și a îmbunătăți capacitatea de prognoză meteorologică în viitor. De exemplu, uraganul Ophelia s-a manifestat foarte neobișnuit. S-a îndreptat spre nord-est, ducând praful saharian și fumul de la incendiile în Portugalia în Irlanda și Marea Britanie. Această interacțiune a aerosolilor a fost foarte diferită de celelalte furtuni ale sezonului. Pe măsură ce viteza de calcul continuă să crească, oamenii de știință vor putea să aducă mai multe detalii științifice în simulări, oferindu-ne o înțelegere mai profundă a fenomenelor care au loc pe planeta noastră.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…