NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Dune uriașe pe Marte, fotografiate de pe orbită

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Dune uriașe pe Marte, fotografiate de pe orbită

Dealul din centrul acestei fotografii realizată de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) blochează calea dunelor care se propagă spre sud (nordul se află în stânga imaginii) în timp ce unele dune mai mici s-au format perpendicular pe cele mari, indicând probabil o schimbare a direcției vântului în regiune, conform NASA.

Sursa foto: www.nasa.gov

Deși nu ne putem da seama foarte bine din fotografie, NASA precizează că acest grup de dune se află în proximitatea centrului unui crater de impact cu diametrul de 35 de kilometri. Datele obținute prin intermediul altor instrumente indică prezența unor depozite asemănătoare argilei în părțile expuse ale craterului.

Imaginea de înaltă rezoluție a fost obținută de instrumentul HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) de la bordul sondei MRO la 27 aprilie 2009.

Instrumentul HiRISE a fost produs de Ball Aerospace & Technologies Corp. și este operat de Universitatea Arizona din Tucson.

MRO este o sondă spațială proiectată de NASA pentru a explora planeta Marte de pe orbită. Ea a fost lansată la 12 august 2005 și a ajuns la destinație la 10 martie 2006. În noiembrie 2006 s-a plasat pe orbita sa finală și a început activitatea științifică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro